Com és el cor dels nadons concebuts mitjançant tècniques de reproducció assistida? Valorar-ne la forma i la funcionalitat és l’objectiu d’un recent estudi científic que ara es publica a la prestigiosa revista “Human Reproduction” i en el qual participen especialistes de FIVclínic. Com s’ha realitzat la recerca i què ens permetrà millorar? Us ho expliquem.
Què en sabem del cor dels nens concebuts per FIV?
Fins ara, articles científics ja coneguts demostraven la presència de subtils canvis en la forma i el funcionament del cor de fetus i nens concebuts mitjançant fecundació in vitro (FIV). Aquests canvis s’havien vist ja durant l’embaràs i després del part, però s’havien estudiat poc en embarassos procedents d’embrions congelats.
El que ja sabíem és que els embarassos obtinguts amb embrions congelats són diferents respecte als embarassos procedents de transferència “en fresc”. Una de les diferències és que els primers presenten un major pes al néixer, mentre que en les gestacions després de transferència a fresc existeix més risc que el nadó neixi amb baix pes. Però fins ara no hi havien estudis que valoressin la forma del cor i el funcionalisme cardíac en gestacions d’embrions criopreservats.
Qui ha realitzat l’estudi i com s’ha dut a terme?
L’estudi, titulat “Cardiac remodeling in fetuses conceived by ARTs: fresh versus frozen embryo transfer“, ha estat corealitzat pel grup d’investigadors de BCNatal Fetal Medicine Research Center (Hospital Clínic i Hospital Sant Joan de Déu), la Universitat de Barcelona i la Unitat de Reproducció Humana de l’Hospital Clínic de Barcelona, a més de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i el Center for Biomedical Research on Rare Diseases (CIBER-ER), entre els quals es troben la Dra Manau i la Dra Borràs de FIVclínic.
Per dur-lo a terme s’ha realitzat una ecocardiografia (ecografia del cor del fetus) en 300 dones embarassades, ja sigui de forma natural o mitjançant FIV i amb transferència en fresc o amb embrions congelats, per valorar si hi havia diferències.
Quines diferències presenta el cor de nens concebuts per FIV?
Els resultats han mostrat petites diferències en la forma i la funció del cor d’aquests fetus després de FIV (tant amb embrions en fresc com congelats) respecte a la concepció espontània, sent menors les diferències en els fetus procedents d’embrions congelats respecte als de transferència en fresc.
Aquest estudi sobre el cor dels nadons concebuts per FIV obre l’oportunitat de detectar de forma molt primerenca petits canvis cardíacs, i així augmentar el nostre coneixement sobre la matèria. A partir d’aquí, són necessaris més estudis per conèixer-ne l’impacte a llarg termini i desenvolupar estils de vida saludables des del moment del naixement del nadó.