La intel·ligència artificial ha revolucionat cadascun dels aspectes del nostre dia a dia. També ho ha fet al camp de la reproducció assistida. La implementació de la tecnologia time-lapse als incubadors de cultiu embrionari és un exemple de com ha transformat el treball als nostres laboratoris.
Què és la tecnologia time-lapse?
El time-lapse és un sistema de captura d’imatges que forma part del EmbryoScope. Es tracta d’un equip format per un incubador, dissenyat per al cultiu d’embrions humans, i aquest sistema d’Intel·ligència Artificial que genera, amb l’ajuda d’un programari específic, un vídeo que permet l’anàlisi de les imatges de forma retrospectiva.
Aquesta tecnologia ha ajudat a generar nou coneixement sobre el desenvolupament embrionari, essencial per a la presa de decisions i la creació de models predictius d’èxit en FIV.
IA per controlar la qualitat dels processos del laboratori
A més, la intel·ligència artificial ja ens està ajudant en altres aspectes de l’àmbit del laboratori menys coneguts. Per exemple, en el control de qualitat dels processos, garantint així la qualitat de servei als pacients.
Altres camps d’aplicació potencial de la intel·ligència artificial a l’àmbit de la reproducció, serien la implementació de l’automatització d’alguns processos com la criopreservació de gàmetes i embrions. O també el control de la traçabilitat de les mostres al laboratori de reproducció assistida.
Telemedicina, el futur
També la seva utilització a l’àmbit de la telemedicina sembla un camp prometedor. Això podria redundar en una millora de la pràctica mèdica assistencial i fer-la arribar a llocs més remots del planeta.
Aplicació de la IA en investigació
Actualment a FIVClínic investiguem, des del camp de la intel·ligència artificial, com identificar de forma automàtica els embrions amb més probabilitat d’implantació de manera no invasiva.
Marta Méndez. Embriòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.