La preservació electiva de la fertilitat és una tècnica que ens permet preservar gamets (oòcits o espermatozous) per tal de tenir l’oportunitat de gestar en un futur i que aquell embrió sigui genèticament propi. Una tècnica segura que poden realitzar totes aquelles dones que per situacions diverses de la seva vida personal volen postposar la maternitat.
En què consisteix la preservació electiva de la fertilitat?
En el cas de la dona, la tècnica consisteix en:
- Una estimulació ovàrica controlada per tal de fer créixer el màxim número de fol·licles.
- Posteriorment, quan aquests fol·licles hagin arribat a un diàmetre major als 18mm, s’administra una medicació per la maduració dels oòcits.
- Finalment, dos dies més tard, realitzem la punció fol·licular per recuperar els oòcits.
- Un cop tenim els oòcits, aquests serán vitrificats.
En el cas dels homes, solen congelar mostres seminals aquells que s’han de sotmetre a un tractament tipus quimioteràpia, o bé molts homes que per diferents motius no saben si podran deixar una mostra en fresc el dia que es necessiti i criopreserven una mostra seminal per prevenció.
Quins són els requisits per poder criopreservar oòcits?
Tenint en compte que les dones naixem amb una reserva ovàrica que anem perdent al llarg de la vida, sabem que l’edat és un factor clau en reproducció. Per tant, es recomana fer-ho en aquelles dones de menys de 35 anys, ja que per sobre d’aquesta edat la qualitat dels oòcits empitjora. Això fa reduïr notablement les possibilitats de que aquells òvuls ens puguin donar embaràs en el futur.
Per poder criopreservar òvuls és important tenir una bona reserva ovàrica, ja que necessitem una quantitat mínima d’oòcits per tenir més opcions d’embaràs. No tots els oòcits sobreviuran a la descongelació. I, els que sobrevisquin, no tots donaràn lloc a un embrió evolutiu. Per tant, sempre n’anirem perdent pel camí.
És una garantia d’embaràs vitrificar oòcits?
No, en cap cas és una garantia d’embaràs en un futur. Sempre es recomana, que un cop arribi el desig gestacional i si les circumstàncies acompanyen, s’intenti buscar embaràs de manera espontània en primer lloc.
La idea seria recòrrer a aquests oòcits vitrificats només en aquells casos en que no arriba l’embaràs espontani. I sempre assumint que potser no hi ha embaràs tot i haver fet servir aquests oòcits vitrificats d’edat més temprana.
Anna Goday. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.