Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?

Què és la baixa reserva ovàrica i quines opcions terapèutiques tens?
12/2021
La dieta mediterrània o el mindfulness durant l’embaràs redueixen el baix pes en néixer
01/2022

Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?

Una cesària, com qualsevol procediment quirúrgic, pot comportar uns riscos. Es tracta d’una cicatriu uterina que en el postpart immediat pot complicar-se en forma d’hemorràgia o bé d’infecció i posteriorment, en un futur embaràs, pot provocar risc obstètric per la ruptura uterina o acretisme placentari. Després d’una cesària s’ha descrit també, tot i que de manera molt poc freqüent, una reducció de la fertilitat. En parlem amb Anna Goday, especialista en reproducció assistida de FIVClínic.

Què és un istmocel?

Un istmocel és una petita entrada o impromptu a la paret de l’úter que es coneix com a miometri, i que es produeix sobre la cicatriu d’una cesària anterior. La seva prevalença és desconeguda i la seva simptomatologia és molt variable, des de dones que són totalment asimptomàtiques, fins a d’altres que poden tenir problemes de sagnat o de fertilitat.

Com es diagnostica un istmocel?

Hi ha diverses proves d’imatge que permeten diagnosticar un istmocel. Una d’elles és la ressonància magnètica. També es podria fer el diagnòstic mitjançant una histeroscòpia, que permet una visió directa de l’interior de la cavitat uterina, però no permet prendre mesures del defecte de la paret. I finalment, hi ha proves d’imatge com l’ecografia transvaginal en 3 dimensions o la sonohisterografia. Aquestes proves diagnòstiques, sempre que es realitzin en mans d’un expert, són molt sensibles i accessibles, i permeten prendre mesures del defecte.

A FIVClínic ens basem sobretot en l’ecografia en 3 dimensions i en la sonohisterografia per realitzar el diagnòstic, sempre en mans de professionals experts en la tècnica.

Quin tractament es pot fer en el cas de tenir un istmocel?

L’evidència científica sobre com tractar l’istmocel produït per una cesària anterior és molt controvertida. Dependrà molt de si la dona té símptomes o no, o de si té desig genèsic. S’han descrit tractaments hormonals per intentar reduir un possible sagnat. I també tractaments quirúrgics amb abordatges a través de diferents vies. En moltes ocasions, si no genera símptomes, no cal fer cap tractament.

El que és important recordar és que quan hi ha l’antecedent d’una cesària prèvia cal fer un estudi ecogràfic 3D per descartar la presència d’un istmocel en la cicatriu de la cesària.

Si desitgeu més informació, aquí teniu la referència d’un article publicat recentment sobre l’istmocel pel nostre equip: Istmocele y fertilidad: revisión de la literatura a propósito de un caso, a la revista Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia.

Anna Goday. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies