Com afecta l’estil de vida a la fertilitat?

A FIVclínic creiem fermament en l’impacte dels diferents estils de vida en els resultats de les tècniques de reproducció assistida així com en la fertilitat natural. Sabem que el factor més determinant en reproducció és l’edat de la dona, però també que altres factors com el tabac, l’obesitat, la dieta, l’alcohol, l’estrès o l’exercici físic tenen un impacte tant en la fertilitat femenina com masculina. En parlem amb l’Anna Goday, ginecòloga especialista en reproducció assistida a FIVclínic.

Tabac: fumar té efectes en la reproducció?

Dades recollides a l’Hospital Clínic en un estudi on es va interrogar sobre l’hàbit del tabac a més de 3500 pacients, van demostrar que el fet de tenir 37 anys o més i ser fumadora donava lloc a pitjors resultats en l’estimulació ovàrica. A més a més, s’ha descrit  que les pacients fumadores també presenten una taxa d’avortament més alta i una major taxa d’embarassos ectòpics (embarassos extrauterins).

Tot apunta que l’efecte negatiu del tabac seria dosi-depenent (més cigarretes al dia, més toxicitat) i reversible, per tant, més motius per deixar de fumar, ja que l’efecte tòxic sobre la fertilitat reverteix si es deixa l’hàbit.

“Davant d’aquestes dades, és totalment desaconsellable consumir tabac, tant durant l’estimulació ovàrica com pensant en un futur embaràs –diu Goday–. Així doncs, creiem que iniciar un procés de reproducció assistida podria ser una bona motivació i el moment idoni per deixar de banda aquest hàbit.”

Exercici físic: és important estar en forma quan es busca l’embaràs?

Sí. Segons els resultats obtinguts en el nostre centre, on valoràvem a través de qüestionaris el tipus d’exercici físic que realitzaven les parelles, els paràmetres de l’estimulació ovàrica (desenvolupament fol·licular o nivells d’estradiol) són millors en aquelles pacients que realitzen de manera regular una activitat cardiovascular. Seria ideal, doncs, que tant la dona com l’home realitzessin de manera regular una activitat física moderada. L’OMS la descriu com aquella activitat que consumeix entre 3-6 MET (unitat de mesura d’energia). “La meva recomanació seria caminar a pas ràpid uns 30 minuts al dia o bé altres equivalents com ballar, caminar, sortir a passejar el gos…”, especifica la Dra Goday.

Dieta i obesitat: quin paper juga el pes en la reproducció?

“És habitual que en la primera visita fem una valoració de l’índex de massa corporal (IMC) i, en cas de sobrepes, i, especialment d’obesitat, recomanem la pèrdua controlada de pes”, diu la Dra Goday. Un IMC per sobre de 25 redueix les probabilitats d’embaràs i, a més, augmenta la taxa d’avortaments. De vegades, l’obesitat precisament és el que està reduïnt la nostra fertilitat natural, ja que altera el nostre cicle menstrual.

“En aquests casos, pot ser que la solució no sigui un tractament de reproducció assistida, sinó que el metge valori si el tractament ha de ser la pèrdua de pes en el cas que es tracti d’una esterilitat amb clara causa endocrina”.

Val a dir també que una dona obesa que queda embarassada té més riscos de tenir complicacions durant l’embaràs i pitjors resultats perinatals. És a dir, l’excés de pes és un factor fonamental que hem de controlar.

D’altra banda, fent referència a alguns components de la dieta com és la cafeïna, en concret el consum de café, vam analitzar el consum de cafè a un total de 400 parelles del nostre centre i vam veure que el consum alt de més de 3 cafès al dia podia alterar la qualitat embrionària. Per tant, recomanem un consum moderat de café, és a dir, prendre idealment 1 o 2 cafès al dia.

Alcohol: no passa res si bec una mica?

L’alcohol és un altre factor que afecta negativament la fertilitat d’una parella: repercuteix tant en la qualitat espermàtica com en la qualitat dels oòcits. I si es consumeix durant un embaràs podria tenir repercussions molt negatives per al fetus. D’aquesta manera, recomanem no consumir alcohol mentre es busca l’embaràs, doncs empitjora la taxa de recuperació oocitària i, en conseqüència, la taxa d’embaràs. Un cop s’ha aconseguit l’embaràs, aquí no hi ha dubtes: tolerància 0 amb l’alcohol.

Estrès i embaràs: mala combinació

Hi ha d’altres factor, com l’estrès, per exemple, que podrien afectar negativament als resultats d’un cicle de fecundació in vitro. L’estrès que aquests tractaments poden generar en la parella o la frustració de no aconseguir l’embaràs són, a vegades, causes que fan que algunes parelles abandonin el tractament. És, doncs, imprescindible un bon suport psicològic i emocional en aquests tipus de tractaments.

Factors inmodificables: l’edat i la reserva ovàrica

Hi ha factors que no podrem modificar com ara l’edat o la reserva ovàrica, però tenir hàbits de vida saludables (no fumar, consum moderat de café, exercici físic moderat, etc) són factors modificables que podem intentar seguir i que poden millorar els resultats d’un cicle de fecundació in vitro.

Investigació en marxa sobre els efectes de l’estil de vida i la fertilitat

A FIVclínic creiem fermament en l’impacte dels diferents estils de vida en els resultats de les tècniques de reproducció assistida, així com en la fertilitat natural. Per aquest motiu estem realitzant un estudi on volem determinar com el tabac, alcohol, drogues, dieta, estrès i exercici físic afecten els resultats d’un cicle de fecundació in vitro. De manera voluntària els pacients que desitgen participar responen uns qüestionaris validats per a determinar l’estil de vida que segueix cada parella. Això ens dóna informació que després podem relacionar amb la fol·liculogènesi, amb la qualitat dels oòcits, amb l’evolució embrionària en el laboratori, les taxes d’embaràs i, fins i tot, valorar si aquests factors poden actuar durant l’embaràs o en la vida del futur nadó.

La recerca és una part molt important en el nostre centre i creiem que és imprescindible seguir investigant en aquesta línia. També volem promoure uns hàbits de vida el més saludables possibles, que ens ajudaran tant en la nostra salut en general, com en la fertilitat.

Anna Goday. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Suscripción al boletín de Odontología barnaclínic+

* campos obligatorios

barnaclinic+ usará la información que usted proporcione en este formulario para estar en contacto con usted y para enviarle actualizaciones y promociones.


Puede cambiar de opinión en cualquier momento haciendo clic en el enlace desuscribir que hay en el pie de página de cualquier correo electrónico que reciba de nuestra parte, o poniéndose en contacto con nosotros al barnaclinic@clinic.cat. Trataremos su información con respeto. Para obtener más información acerca de nuestras prácticas de privacidad, visite nuestro sitio web. Al hacer clic a continuación, acepta que podamos procesar su información de acuerdo con estos términos.

Utilizamos Mailchimp como nuestra plataforma de marketing. Al hacer clic abajo para suscribirte, reconoces que tu información será transferida a Mailchimp para su procesamiento.Obtén más información sobre las prácticas de privacidad de Mailchimp.

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.