Covid-19: coronavirus i embaràs

coronavirus-reproduccio
Covid-19: coronavirus i reproducció
04/2020
Covid-emocions
Recomanacions psicoemocionals per a pacients de reproducció assistida davant la Covid-19
04/2020
coronavirus-reproduccio
Covid-19: coronavirus i reproducció
04/2020
Covid-emocions
Recomanacions psicoemocionals per a pacients de reproducció assistida davant la Covid-19
04/2020

Covid-19: coronavirus i embaràs

coronavirus-embaras

[Actualitzat el 17/09/2021]

El risc de contagi per coronavirus genera neguit a les embarassades: tinc més risc de presentar complicacions de la malaltia? Pot complicar l’embaràs? Li puc transmetre al fetus? Podré donar el pit? Resolem els vostres dubtes i recordem la importància d’extremar les precaucions.

Tinc més risc de presentar complicacions de la malaltia?

Cada vegada tenim més informació sobre la infecció per coronavirus durant la gestació. Per ara, l’evidència científica apunta que les dones gestants tenen més risc de presentar una infecció severa respecte la població no gestant. Sobretot al 3r trimestre i quan s’hi associen factors de risc com edat materna avançada, IMC elevat, hipertensió arterial crònica, diabetis pregestacional. També cal tenir especial atenció a les gestants amb malalties cardiopulmonars, insuficiència renal avançada, o immunosupressió.

I l’embaràs, es pot complicar a causa de la COVID-19?

Les dades actuals mostren que la infecció per COVID-19 és assimptomàtica fins en un 75% de les gestants i que en cas de presentar simptomes, el 85% de les pacient els presenten lleus; els més freqüents: febre i tos.

Amb les dades a dia d’avui, no s’ha evidenciat un increment dels avortaments ni les pèrdues gestacionals precoces. Tampoc s’han descrit defectes congènits.

Ara bé, la principal complicació perinatal associada al COVID-19 és la prematuritat amb una taxa al voltant del 17%, sobretot a expenses de les decisions mèdiques d’induir el part per preservar la salut materna.

Li puc transmetre el coronavirus a l’embrió/ fetus? I al recent nascut?

La transmissió actual més important és la de persona- persona per gotes respiratories després de un contacte estret (<2 metres) o el contacte amb superficies contaminades per secresions infectades.

La transmissió vertical (intrauterina) és baixa (1-3’5%) i la majoria de vegades és limita a casos de infecció materna greu. La majoria de casos descrits de infecció en recents nascuts prové de la transmissió horitzontal un cop s’ha produït el part per gotes respiratories. Per tan, s’hauran d’adoptar una sèrie de mesures (com ara la mascareta) per a poder realitzar el pell amb pell.

Podré donar el pit si tinc COVID-19?

Sí, però caldrà prendre mesures per evitar la infecció del nadó: dur mascareta, rentar les mans abans d’agafar al nadó i, en cas de lactància materna, netejar el mugró, amb aigua i sabó, abans de la presa, i netejar bé les superfícies. Pots ampliar la informació sobre la compatibilitat de coronavirus i lactància materna en aquest article d’inatal.

Què puc fer per evitar el contagi per coronavirus?

Diferents societats científiques, tan nacionals com internacionals, recomanen la vacunació en qualsevol trimestre de la gestació o durant la lactancia materna així com també si s’està en periode de búsqueda gestacional.

Cal també que seguiu extremant les mesures ja conegudes com: rentat de mans sovint, l’ús de la mascareta quan estigui indicat i el distanciament social.

Per a més informació consulteu aquest enllaç amb información per a les gestants sobre COVID-19 de la Maternitat de l’Hospital Clínic (a la página 34 trobaràs “Consells per a la embarassada”)

Si tinc símptomes de coronavirus, on he d’anar?

Si presentes símptomes lleus (febre <38 º, tos, dolors musculars, diarrea) contacta via telefònica amb el teu CAP, especificant que ets gestants i els símptomes que presentes.

Si la febre empitjora o presentes dificultat respiratòria truca al 061 o al 112 o acudeix al centre hospitalari més proper.

Roser Solernou. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Més informació:

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies