El paper de l’ecografia en el diagnòstic de les tumoracions ovàriques

La dieta mediterrània o el mindfulness durant l’embaràs redueixen el baix pes en néixer
01/2022
Tumoracions ovàriques: què són i quan són patològiques?
04/2022

El paper de l’ecografia en el diagnòstic de les tumoracions ovàriques

A l’ovari, hi ha diferents tipus de cèl·lules que poden créixer i formar diferents tipus de tumoracions. Hi ha tumoracions ovàriques benignes i altres malignes: com diferenciar-les? La Dra. Cristina Ros, especialista de FIVclinic i experta en ecografia ginecològica, ens parla del paper de l’ecografia en el diagnòstic de les masses annexials o tumoracions.

Quina és la prova d’imatge d’elecció per estudiar les tumoracions annexials?

La millor prova d’imatge per valorar les masses annexials és l’ecografia transvaginal. Permet saber el contingut de les tumoracions (líquid, sòlid), valorar l’ovari sa al voltant del tumor, i distingir-les d’altres imatges que poden aparèixer a la zona dels ovaris, com ara trompes dilatades o adherències.

   

Es poden distingir els tumors benignes i els malignes per ecografia?

Per parlar de benignitat o malignitat de forma definitiva, cal tenir un estudi microscòpic en anatomia patològica, després d’una biòpsia de la massa. Però això no sempre és necessari, perquè hi ha característiques ecogràfiques que els distingeixen. La presència de parts sòlides vascularitzades a l’ecografia, típica dels tumors malignes, és un exemple de característica diferencial.

A més, les societats científiques han dissenyat calculadores de risc de malignitat que inclouen paràmetres clínics de les dones (edat, menopausa), paràmetres ecogràfics (mida, vascularització, parts sòlides), i marcadors tumorals específics que se sol·liciten en una analítica de sang.

Amb totes aquestes variables, aquestes calculadores ens donen un risc personalitzat de malignitat, i amb aquest risc decidim si cal intervenir o no a la pacient, amb quina urgència, i per quin equip de professionals.

Totes les masses annexials s’operen?

NO. Algunes, com ara els endometriomes, es poden controlar amb tractament hormonal que bloquegi els implants d’endometriosi. Altres tumoracions benignes queden estancades i no creixen més enllà dels 5-7 cm, per la qual cosa no necessiten ser extirpades. D’altres, però, encara benignes, creixen molt i les extirpem, normalment per via laparoscòpica.

Segons l’edat de la dona, la mida i el tipus de la tumoració, es decideix preservar l’ovari o no.

Per descomptat, les masses annexials malignes (càncer d’ovari), sí que solen operar-se, de manera combinada, amb altres tractaments com la quimioteràpia.

Dra. Cristina Ros. Ginecòloga especialista en tècniques de la imatge en reproducció assistida i metge consultora de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies