L’impacte emocional de la infertilitat i dels tractaments de reproducció assistida en la vida quotidiana és un fet que afecta tant a l’esfera privada, de la pròpia parella i la família, com a la vida social i cultural. Anar al psicòleg per gestionar l’ansietat, la depressió i l’estrès que sorgeixen durant els tractaments reproductius és molt positiu. Ens ho explica la Marta García Moliner, psicòloga general sanitària especialista en reproducció assistida i psicòloga consultora d’FIVclínic.
Abans de dedicar-se a la psicologia reproductiva, la Marta García va ser durant anys infermera assistencial i investigadora en el camp de l’Obstetrícia i Neonatologia a l’Hospital Clínic de Barcelona. “Durant aquest període –explica–, quan veia a les famílies afectades per complicacions de l’embaràs o parts prematurs sempre em preguntava com havia estat la seva vivència en etapes més inicials, intuint la importància d’aquests inicis i la seva implicació futura”. Afortunadament, la Marta ha pogut dirigir els seus esforços cap a aquest camp. Avui, des de la psicologia reproductiva, s’acosta als nostres pacients per proporcionar-los estratègies i recursos que els donin l’oportunitat de tenir eines útils per afrontar aquesta etapa d’una manera més adaptativa.
Què aporta la psicologia en el camp de la reproducció?
Hi ha un ampli conjunt d’estudis que aporten evidència científica sobre l’impacte psicològic dels tractaments d’infertilitat en les parelles, i sobre l’efecte positiu de les intervencions psicològiques específiques per gestionar l’ansietat, la depressió i l’estrès durant els tractaments de reproducció assistida.
“És un error reduir la infertilitat només a aspectes mèdics o biològics i no tenir cura les seves implicacions emocionals”, explica la Marta. Des de l’àmbit de la psicologia reproductiva, a FIVClínic oferim un assessorament individualitzat i integral, contemplant l’esfera biològica, psicològica i social, dels nostres pacients.
Quins moments clau de la reproducció necessiten ajuda psicològica?
La singularitat de totes les persones que passa per FIVclínic fa que els moments clau siguin diferents segons el caràcter i forma de ser de cada pacient. “En un inici, pot ser útil per afrontar les pors inicials i per conèixer per avançat com poden afectar els tractaments de reproducció assistida en la vida diària”, explica la Marta.
I segueix: “Durant el tractament és bàsic l’acompanyament, sobretot si la gestació triga a aconseguir-se o si s’aconsegueix, però no arriba a terme o hi ha alguna complicació”. Fins a completar el procés, l’acompanyament emocional complementa i serveix de gran ajuda per aconseguir un embaràs en les millors condicions emocionals possibles.
Hi ha tractaments més complicats d’afrontar psicològicament que altres?
Hi ha alguns tractaments que requereixen d’una menció especial ja que sabem que poden generar més estrès, ansietat i preocupació en les persones. Per exemple, la ovodonació, per la transcendència que pren aquesta decisió en la parella; el consell i diagnòstic preimplantacional, per les múltiples implicacions emocionals que comporta en el pacient, parella i família. Un altre tractament a esmentar seria la preservació de la fertilitat amb indicació mèdica.
Marta García Moliner. Psicòloga general sanitària especialista en reproducció assistida. Psicòloga consultora de FIVclínic.