Fivclínic és un centre de referència en cicle natural, un tractament que utilitzem des de fa més de 10 anys amb bones taxes d’èxit.

El cicle natural és una tècnica molt suau sense necessitat d'hormonació a la que opten cada cop més dones que consideren un tractament alternatiu a la Fecundació in Vitro amb semen de donant quan ja han realitzat inseminació artificial (IAD). Una molt bona alternativa perquè, a més d’obtenir bones probabilitats de gestació, té una avantatge respecte les altres tècniques: no requereix medicació.

Fecundació "In vitro" en cicle natural

   

A qui va orientat el tractament de FIV en cicle natural?

Si ja has fet altres tractaments, com la inseminació artificial amb semen de donant, tens diverses proves realitzades. Únicament cal tenir present algun requisit per plantejar la FIV en cicle natural com a un tractament per aconseguir l’embaràs:

 • Dones de menys de 40 anys amb baixa reserva ovàrica que no han aconseguit desenvolupament multifol·licular (de diversos fol·licles) en cicles previs de FIV amb estimulació hormonal.
 • Quan l'estimulació ovàrica està contraindicada, com en determinades malalties hormonodependents.
 • Quan la pacient no vol fer una estimulació hormonal.
 • En casos de mala qualitat ovocitària repetida en els quals es sospiti que pot influir-hi l'estimulació hormonal

La fecundació "in vitro" en cicle natural és un recurs útil per a aconseguir embaràs amb les gàmetes pròpies en algunes pacients orientades prèviament a la donació d'òvuls.

És important tenir en compte que es requereixen cicles regulars, i no és possible si hi ha irregularitats del mateix

Quines avantatges té la FIV en cicle natural?

És un tractament molt suau que ens permet optimitzar el desenvolupament de l’òvul que creix dins el fol·licle que ha decidit créixer a l’ovari. Afavorim així aconseguir el millor embrió en un tractament realitzat sense medicació i amb probabilitats d’èxit. De fet, cada cop més es considera com a una bona opció per diversos motius:

 • Absència de tractament hormonal, únicament s’administra hCG quan es programa la punció per afavorir la maduració de l’òvul dins el fol.licle.
 • Control sense modificació del creixement del fol·licle i de la preparació de l’endometri, afavorint així un ambient òptim per la implantació de l’embrió.
 • Probabilitats òptimes d’embaràs, principalment si es té menys de 40 anys, que poden arribar a taxa de gestació majors que en dones que realitzen el tractament per altres motius, com baixa reserva ovàrica.
 • Quin és el procediment d’una FIV en cicle natural amb semen de donant?

  És un tractament en què únicament realitzem un seguiment del cicle ovàric, controlant el creixement fol·licular en un cicle espontani. Fem un seguiment acurat i personalitzat del fol·licle dominant del cicle, amb controls ecogràfics i analítiques hormonals. Únicament és necessària l’administració final de HCG per programar el moment de la punció fol·licular i obtindré l’òvul.

  La punció fol.licular es realitza a quiròfan i normalment es fa sense sedació, ja que es tolera molt bé i ho expliquem detalladament a la dona abans d’entrar a quiròfan. Si obtenim l’òvul, posteriorment es realitza la fecundació amb la mostra de semen de banc, i finalment la transferència embrionària, guiada per ecografia.

  Quants cicles naturals es poden fer? S'ha d'esperar molt de temps entre un tractament i un altre?

  No hi ha un màxim de cicles naturals que es puguin realitzar. No obstant, sabem que si en 3-4 intents no s'ha aconseguit embaràs, la probabilitat d'èxit en successius tractaments disminueix significativament. D'altra banda, al no administrar cap medicació, en cas de no aconseguir embaràs en un intent, es pot tornar a intentar amb el següent cicle sense necessitat d'esperar més temps.

  Demana una cita

   He llegit i accepto la política de privadesa