Hàbits de vida i reproducció: com l’estrès i els tòxics afecten la fertilitat

Com ens hem adaptat a FIVclínic davant la pandèmia de Covid-19?
05/2020
Meditació enfocada a la reproducció assistida (I): la respiració
07/2020
Com ens hem adaptat a FIVclínic davant la pandèmia de Covid-19?
05/2020
Meditació enfocada a la reproducció assistida (I): la respiració
07/2020

Hàbits de vida i reproducció: com l’estrès i els tòxics afecten la fertilitat

L’objectiu bàsic del procés de reproducció és la supervivència de l’espècie. Així s’entén des d’un punt de vista purament conceptual i des d’una perspectiva basada en les lleis de la naturalesa. De manera que tots els animals, en condicions ambientals adequades, tendeixen a reproduir-se i aconseguir així l’objectiu. No obstant, hi ha certs hàbits de vida que afecten la fertilitat. Parlem de l’estrès, l’alimentació i els tòxics.

Quins factors interfereixen en la fertilitat?

En la reproducció humana, al marge de problemes derivats de patologies que afecten directament a l’assoliment de la gestació (com endometriosi, ovaris poliquístics, factor masculí, causes uterines o, fins i tot, causes de caràcter genètic), hi ha factors que poden alterar aquestes condicions idònies i afectar negativament en la fertilitat. Alguns d’aquests factors es troben perfectament identificats en els nostres hàbits de vida.

L’estrés agreuja l’esterilitat

Un dels factors “ambientals” més estudiats és l’estrès, ja sigui el derivat de les nostres responsabilitats laborals com, en moltes ocasions, l’estrès a causa del desig gestacional que no es veu complert o, fins i tot, a la pressió social i familiar. Els elevats nivells d’estrès es reconeixen com a causa i agreujant de l’esterilitat. Hi ha estudis en animals que demostren que en situacions d’estrès, l’eix hipotàlem-hipofisiari-gonadal, responsable de l’control de totes aquelles hormones implicades directament en el cicle reproductiu, es veu alterat, obstaculitzant per tant, la gestació. Així i tot, és complex conèixer el mecanisme fisiològic exacte pel qual l’estrès genera alteracions reproductives.

L’alimentació, clau per aconseguir l’embaràs

També cal prendre consciència de la importància dels nostres hàbits de vida: cal que siguin el més saludables possibles. Un dels més rellevants i fàcilment controlable és l’alimentació. Està demostrat que el sobrepès i l’obesitat, a part d’altres problemes mèdics (respiratoris, diabetis, cardiopaties , hipertensió…), estan directament relacionats amb una disminució de les probabilitats d’aconseguir un embaràs. Seguir una dieta equilibrada no només és important per aconseguir l’embaràs, sinó que també és un dels factors ambientals amb més impacte en el desenvolupament de l’embrió i del fetus.

Evitar sedentarisme i hàbits tòxics

El sedentarisme, així com el consum d’alcohol, cafè i tabac, són hàbits tòxics que no haurien de formar part del nostre estil de vida. Tots ells interfereixen negativament en la reproducció (també en la salut en general) i, és per això, que en ocasions és necessària la intervenció d’especialistes com nutricionistes, endrocrionòlegs i, fins i tot, suport psicològic per aconseguir i mantenir aquest objectiu.

Com afecta el tabac a la fertilitat?

A part dels múltiples efectes nocius que el tabac té per la salut, en fertilitat perjudica seriosament la capacitat reproductiva femenina. Ho fa accelerant la pèrdua de la reserva ovàrica i, també, incrementant el risc d’avortament i de gestació ectòpica. En l’home, pot alterar els paràmetres seminals amb una relació dosi-depenent. Durant l’embaràs pot donar lloc a importants efectes adversos com creixement fetal restringit, part prematur o l’augment de les taxes de mortalitat perinatal i infantil en són alguns.

Efectes de l’alcohol en la fertilitat

L’alcohol pot tenir un efecte perjudicial en les hormones reproductives masculines i en la qualitat de l’esperma. En la dona, l’alcohol és perjudicial al llarg d’un embaràs pels trastorns de desenvolupament fetal que pot generar. En tècniques de reproducció assistida, hi ha resultats contradictoris entre el consum d’alcohol en la dona i els resultats reproductius, però cada vegada són més els estudis que recomanen abstenir-se de beure alcohol quan es realitza una tècnica de reproducció assistida.

Per concloure, hem d’intentar seguir un estil de vida saludable i controlar tots aquells paràmetres que estiguin al nostre abast i que, sens dubte, ajudaran a aconseguir abans l’embaràs desitjat.

Anna Goday. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies