XVII Beca de la Fundació Dexeus Mujer, per a Yasmina Barral
10/2022Pilar Carrillo, tercer premi Merck pel seu cas clínic en Reproducció Assistida
11/2022L’impacte de l’estil de vida en la SOP
La Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP) és el trastorn endocrinològic més prevalent en la dona en edat reproductiva. S’associa sovint a infertilitat i obesitat. Les guies internacionals recomanen com a primera línia de tractament del SOP els canvis en l’estil de vida: dieta saludable, exercici físic regular, reducció de l’estrès i una higiene adequada del son. Ho repassem amb Alba Andreu, la dietista-nutricionista consultora de FIVclínic.
Què és la Síndrome d’Ovari Poliquístic?
La Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP) és el trastorn endocrinològic més prevalent en la dona en edat reproductiva, que en l’àmbit mundial afecta entre el 5 i 18% de dones, variant entre diferents ètnies. Es defineix com una combinació variable de signes i símptomes d’hiperandrogenisme, disfunció ovulatòria i ovaris de morfologia poliquística. El SOP s’associa sovint a obesitat, resistència a la insulina, síndrome metabòlica i factors de risc cardiovascular. En el 50-60% de dones en edat reproductiva, el SOP s’associa a infertilitat. A més, la prevalença d’obesitat en dones amb SOP es multiplica per quatre.
Com s’ha de tractar la SOP?
La nostra dietista-nutricionista Alba Andreu ha participat com a ponent a la “II trobada Women’s Health Catalunya”, organitzada per Organon, a principis de novembre. A l’esdeveniment, diferents especialistes han debatut sobre la Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP) al llarg de la vida de la dona. Tots coincideixen a assenyalar els canvis en l’estil de vida com un pas indispensable per millorar-ne els símptomes i les conseqüències en la fertilitat.
La dieta mediterrània millora la fertilitat?
La nostra dieta mediterrània és un dels enfocaments dietètics més saludables, amb evidència abundant dels seus beneficis en la prevenció de diverses patologies cròniques. Conté una aportació important en fibres, polifenols com el resveratrol, vitamina E i àcids grassos Omega3, substàncies nutritives i antioxidants amb provats beneficis en el maneig del SOP.
A més, recentment la dieta mediterrània s’ha postulat com una dieta antiinflamatòria ideal per afavorir la fertilitat. Tot i els seus comptats beneficis, les dones amb Síndrome d’Ovari Poloquístic (SOP) tenen una baixa adherència a la dieta mediterrània si les comparem amb grups de control sans. En general, les dones amb SOP mengen menys llegums, peix, oli d’oliva i nous. En canvi, solen consumir més carns vermelles, sucres refinats i aliments processats.
L’impacte de la pèrdua de pes
En dones amb SOP i obesitat, s’ha observat que pèrdues de pes moderades ja tenen un impacte favorable en la millora de paràmetres reproductius i metabòlics. A més, s’ha demostrat que aquesta pèrdua de pes s’aconsegueix de forma més eficaç mitjançant una teràpia combinada. Què inclou aquesta teràpia? Dieta amb restricció calòrica i exercici físic regular, alternant activitat aeròbica amb exercicis de força i resistència muscular.
Com perdre pes sense ansietat? Cap a un model integratiu
Tot i això, quan es pretén conèixer les experiències d’aquestes dones, es conclou que la recomanació de pèrdua de pes és la que els genera més ansietat i culpa. En aquest sentit, les recomanacions més recents mostren una tendència de canvi cap a un model més holístic. Un model centrat en la totalitat de la persona, més que en el tractament de símptomes aïllats, amb un fort èmfasi en el seu benestar psicològic i evitant el pes-centrisme.
Fins i tot, es recomana valorar al costat de la dona el seu consentiment per controlar el pes a la consulta, evitant aquesta pràctica fins ara rutinària quan ella no ho consideri necessari.
Atenció personalitzada, la clau
Des de FIVclínic ens preocupem no només per l’èxit reproductiu sinó també pel vostre benestar emocional, per la qual cosa donem suport totalment a l’enfocament d’atenció terapèutica centrada en la persona, respectant al màxim les vostres decisions i preferències.
Alba Andreu. Dietista-nutricionista i consultora de FIVclínic.
- Simon Alesi, Anthony Villani, Evangeline Mantzioris, Wubet Worku Takele, Stephanie Cowan, Lisa J Moran, Aya Mousa. Anti-Inflammatory Diets in Fertility: An Evidence Review. Nutrients, September 2022
- Helena J Teede, Marie L Misso, Michael F Costello et al. Recommendations from the international evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome Human Reproduction, 2018.