Inseminació artificial

   

Què és la inseminació artificial?

És una tècnica que consisteix en la introducció d’una mostra de semen, preparada al laboratori a l’interior de la cavitat uterina en el moment de l'ovulació. Generalment es realitza una inducció o lleu estimulació ovàrica prèvia per millorar el creixement fol·licular i augmentar les possibilitats de gestació.

Tipus d'inseminació artificial.

Parlem d'inseminació artificial conjugal (IAC) quan la mostra de semen és de la parella, i d'inseminació artificial de donant (IAD) quan s’utilitza mostra procedent d’un donant de semen. En aquest cas, pot realitzar-se sense tractament hormonal previ.

Com es realitza la inseminació?

A partir dels primers dies del cicle es fan controls ecogràfics i analítics per fer el seguiment del creixement fol·licular. Quan el fol·licle arriba a tenir una mida preovulatòria, s’administra una medicació (HCGr) que provoca el pic de LH necessari per a la maduració final i l'ovulació 36 hores més tard, moment en què es programa la inseminació. En el moment de la inseminació, es col·loca un espèculum per visualitzar el coll uterí, el qual es canalitza amb un catèter i s’introdueix la mostra seminal dins de l’úter. Es realitza sense anestèsia al tractar-se d’un procediment indolor.

Quan està indicada la IAC?

 • Esterilitat d'origen desconegut de curta evolució (menys de 2 anys)
 • Factor masculí lleu
 • Pacients joves (menys de 37 anys)
 • Trompes permeables (almenys una)
 • Mostra de semen amb un mínim d’espermatozoides mòbils (REM ≥ 5M)

Quan està indicada la IAD?

Quan ha d’utilitzar-se una mostra seminal del banc de semen. Aquesta circumstància pot donar-se en diferents situacions:

 • Dones sense parella
 • Dones amb parella femenina
 • Absència d’espermatozoides en l’ejaculat (azoospèrmia) i fallida testicular
 • Homes portadors de determinades malalties hereditàries que poden ser transmeses a la seva descendència i no descartables amb altres tècniques

Quina és la probabilitat d’embaràs?

La possibilitat d’aconseguir gestació és inferior que amb FIV, se situa entre el 10-20%, essent una tècnica senzilla i gairebé sense complicacions.

Sempre depenent de l'edat de la dona i del cas clínic s'indiquen no més de 3 o 4 intents. En la IAD però, la taxa d’embaràs és superior i es poden realitzar fins a 6 IADs, abans de canviar de tècnica.

Com es pot organitzar un tractament d'inseminació si no visc a Barcelona?

No hi ha cap problema si resideix fora de Barcelona. No obstant això, és imprescindible realitzar una primera visita al nostre centre per valorar tota la història clínica i proposar el tractament correcte. Un cop s'inicia el tractament, els controls mèdics es poden realitzar fora de Barcelona sempre que els practiqui un ginecòleg experimentat. El nostre equip mèdic valorarà la informació rebuda en cada control extern i adaptarà les pautes de medicació en cada moment. La inseminació es realitzarà al nostre centre el dia acordat.

Demana una cita

  He llegit i accepto la política de privadesa