ser mare a quina edat
“Ser mare a quina edat”, pel Dr. Eduard Gratacós
21/03/2019
psicologia en la reproduccio assistida
El paper de la psicologia en la reproducció assistida
21/03/2019

L’ecografia 3D

eco3d endometria

Entrevista a la Dra. Cristina Ros.
Metgessa ginecòloga especialista en tècniques de la imatge en reproducció assistida. Metge Consultor de FIVclínic

Quan sorgeix el teu interès en la medicina reproductiva?

Durant el meu període de formació com a metgessa resident d’Obstetrícia i Ginecologia a l’Hospital Clínic de Barcelona, vaig viure directament l’aplicació dels grans avenços tecnològics de la imatge ecogràfica en l’estudi de la morfologia fetal de la dona embarassada. Al finalitzar la meva etapa de resident, em vaig interessar especialment en l’ecografia ginecològica i en concret en aprendre com podíem aplicar aquestes noves tecnologies, com eren l’ecografia tridimensional i l’augment de resolució de les imatges, en l’àmbit de la Ginecologia i la Reproducció. Per a això, vaig realitzar diverses estades formatives a Itàlia, Polònia i Brasil, amb ecografistes experts en diferents àrees, i vaig traslladar aquesta nova visió a la meva pràctica diària en el meu hospital.

I què ens va aportar en el camp de la reproducció?

Doncs, en primer lloc, substituir la histeroscòpia diagnòstica com a estudi bàsic de cavitat uterina per l’ecografia transvaginal en 3 dimensions (3D). El desenvolupament de l’ecografia transvaginal tridimensional ens aporta la valoració, no només de dos plans, sinó també d’un tercer pla dels genitals interns: el pla coronal. És el pla d’elecció per a identificar i classificar malformacions uterines com ara septes uterins, úters bicornes o úters unicornes, que passarien desapercebudes en l’estudi bidimensional i tenen repercussions reproductives rellevants.

A més, també ens permet valorar amb més protrusió la possible protusió d’un mioma sobre la cavitat endometrial, així com la seva grandària o volum. Finalment, en el cas de sinèquies o adherències endocavitàries secundàries a raspats o altres processos, l’ecografia tridimensional permet la visualització de la mida exacta de la cavitat uterina, permetent una millor avaluació de qualsevol àrea de possible distorsió. Així, a hores d’ara, indiquem la realització d’una histeroscòpia només en el cas que hàgim identificat o sospitat patologia endocavitària en realitzar la ecografia 3D, tècnica aquesta molt més confortable per a la pacient.

La tecnologia 3D també és aplicable davant la troballa de tumoracions ovàriques o de patologia tubària, oferint la visualització d’un tercer pla i la possibilitat de l’anàlisi off-line del volum obtingut.

L’ecografia 3D és una tècnica útil en l’estudi de l’endometriosi?

D’altra banda, el nostre hospital és centre de referència en dolor pelvià i endometriosi. L’endometriosi és una malaltia ginecològica que provoca dolor durant la menstruació, altres tipus de dolor pelvià i esterilitat. A més d’afectar els ovaris, també pot afectar altres estructures pèlviques com la bufeta urinària, la vagina, l’espai retrouterí i retrocervical, o l’intestí gros (recte i sigma).

Fa anys, quan vaig acabar la residència, el diagnòstic d’aquesta malaltia es realitzava mitjançant una cirurgia laparoscòpica, encara que en centres especialitzats, treballaven radiòlegs entrenats que podien identificar aquesta malaltia mitjançant ressonància magnètica. A l’interessar-me especialment aquest tema, em vaig subespecialitzar en aquest camp. Les ecografies de despistatge de l’endometriosi inclouen una valoració exhaustiva d’úter i ovaris amb ecògrafs d’alta resolució i sondes tridimensionals, així com d’altres òrgans pelvians com la bufeta urinària o el recte. Aquesta valoració ampliada i detallada de la pelvis estaria indicada en dones que refereixen dolor menstrual sever, dolor amb les relacions sexuals (disparèunia) o dolor pelvià. També davant d’una exploració física sospitosa d’endometriosi, o davant la troballa de quists d’endometriosi (endometriomes o quists “de xocolata”) en una ecografia convencional, associats a focus d’endometriosi profunda en més de la meitat dels casos. A causa de l’associació d’aquesta malaltia amb l’esterilitat, realitzar-les en una clínica de reproducció assistida té un especial interès.

En resum, l’ecografia tridimensional ja es considera una prova útil per a la valoració de la cavitat uterina prèvia a realitzar un tractament de reproducció assistida, així com en l’examen més detallat de patologia annexial. L’ecografia transvaginal amb sondes d’alta resolució, en mans d’ecografistes experts, permet la valoració detallada de la resta d’estructures pèlviques, com la bufeta, el recte, la vagina i els lligaments retrouterins i retrocervicales, que poden estar afectats en dones amb endometriosi, modificant el pronòstic reproductiu. La meva activitat aplicada al món de la reproducció és gratificant i especialment motivadora ja que ajuda a un millor abordatge de la dona que desitja un embaràs


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies