Neix el nadó de la primera dona trasplantada d’úter a Espanya

Pilar Carrillo, tercer premi Merck pel seu cas clínic en Reproducció Assistida
11/2022
Pilar Carrillo, tercer premi Merck pel seu cas clínic en Reproducció Assistida
11/2022

Neix el nadó de la primera dona trasplantada d’úter a Espanya

Neix a Hospital Clínic el nadó de la primera dona trasplantada d’úter a Espanya. El projecte l’han liderat els equips de Ginecologia, Reproducció Assistida, Obstetricia i Trasplantament Renal, amb la participació de FIVclínic. Un èxit que posiciona l’hospital com a referent en ginecologia i reproducció.

Primer trasplantament d’úter a Espanya

El 5 d’octubre de 2020 es va realitzar al Clínic el primer trasplantament d’úter d’Espanya. La intervenció la van liderar el Dr. Francisco Carmona, cap de Servei de Ginecologia i el Dr. Antonio Alcaraz, cap de Servei d’Urologia i Trasplantament Renal. Aquest procés, que es va iniciar el 2016, es va emmarcar en el projecte d’investigació “Estudi de factibilitat de procediment de trasplantament uterí de donant viu amb obtenció d’empelt per cirurgia robòtica” amb l’objectiu de validar la viabilitat d’aquesta cirurgia.

La Tamara Franco, de 34 anys, té síndrome de Rokitansky, un trastorn congènit de l’aparell reproductor femení que afecta 1 de cada 5.000 dones al món. Aquestes dones ja neixen sense úter i sense trompes de Fal·lopi, per tant, no es poden quedar embarassades.

La transferència d’embrions

Des de ben petita, la Tamara volia ser mare i era “la seva gran il·lusió”. El trasplantament li va permetre fer-la realitat. La cirurgia va durar prop de 20 hores i va ser un èxit. Dos mesos després de la cirurgia, li va venir la regla per primera vegada i la seva recuperació va ser normal i, com qualsevol persona amb un òrgan trasplantat, amb un tractament d’immunosupressors. Sis mesos després, l’equip de FIVclínic va fer-li la primera transferència embrionària. Va ser en el segon intent que la Tamara es va quedar embarassada del Jesús.

Embaràs d’alt risc amb final feliç

L’embaràs es va seguir per un equip multidisciplinari de ginecologia i medicina maternofetal, liderat per Francesc Figueras, Cap de Servei de Medicina Maternofetal. Tot i les complicacions, i mantenint la màxima seguretat per la pacient i el fetus, es va decidir programar una cesària convencional a la setmana 30 de gestació. La cesària es va realitzar sense cap complicació i el nadó, en Jesús, va néixer amb un pes de 1.125 grams i amb la maduració pulmonar i la protecció neurològica que requereixen aquests nadons. Va ingressar a la UCI de Neonatologia i va continuar amb un desenvolupament sense cap complicació rellevant atribuïble a la prematuritat.

“Aquest procés l’he viscut amb molta responsabilitat, alegria, angoixa i il·lusió. Un trajecte de molts anys, amb molts professionals implicats i un orgull: ens ha posat, de nou, a la primera divisió de la sanitat mundial. Aquest tipus de cirurgies només les poden fer una desena d’hospitals al món”

Francisco Carmona

Un gran pas per la ciència

“Si hem sigut capaços de realitzar aquest projecte amb èxit serem capaços de traslladar aquest coneixement en molts altres projectes per poder millorar la qualitat de vida de molts pacients en aspectes quirúrgics, de radiodiagnòstic…” Com quan l’home va arribar a la lluna, el Dr. Carmona sosté que aquesta fita “ha sigut un petit pas per l’home (en aquest cas per aquesta dona), però un gran pas per la humanitat”. “Aquest tipus de projectes són l’embrió de molts avanços mèdics dels propers anys i hem obert noves portes a la innovació i al coneixement” sentència. 

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies