Transferència d’embrions congelats en cicle natural: és millor?
09/2021
Avenços i reptes de la preservació de la fertilitat
09/2021

L’obesitat afecta la fertilitat?

Sabem que l’obesitat en dones en edat reproductiva pot augmentar els problemes de fertilitat, especialment, si, a més, tenen síndrome d’ovari poliquístic. En cas d’obesitat greu, la cirurgia bariàtrica és un dels tractaments més comuns. Això implica que cada vegada més dones que s’han sotmès a aquesta cirurgia podrien desitjar un embaràs. Té aquest procés quirúrgic impacte en la fertilitat? Ens ho explica la dietista-nutricionista i consultora de FIVclínic, Alba Andreu.

La cirurgia bariàtrica millora la fertilitat?

Que l’obesitat afecta la fertilitat és un fet corroborat per l’evidència científica. Sovint, la cirurgia bariàtrica és el tractament per fer-hi front. Per comprovar si aquest procés quirúrgic té o no impacte en la fertilitat, s’han dut a terme alguns estudis científics. En aquestes investigacions s’observa que les dones que han rebut cirurgia bariàtrica podrien experimentar una millora en certs paràmetres de fertilitat.

En una nova revisió sistemàtica i metanàlisi sobre l’impacte de la cirurgia bariàtrica en la salut periconcepcional, els autors conclouen que la cirurgia bariàtrica augmenta les taxes de fertilitat, i recomanen posposar l’embaràs fins que la pèrdua de pes s’hagi estabilitzat i l’estat nutricional estigui normalitzat independentment de l’interval de temps entre la cirurgia i l’embaràs.

Un any després de la cirurgia…

Des de la Unitat d’Obesitat i la Unitat de Reproducció Humana Assistida de l’Hospital Clínic s’ha realitzat recentment una investigació en aquest camp. L’estudi comparava diferents resultats reproductius abans i després de la cirurgia bariàtrica en dones en edat fèrtil a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Es va observar que, després d’un any de la cirurgia bariàtrica, el percentatge de dones amb cicles menstruals regulars va incrementar de forma significativa. Una millora en la regularitat menstrual que va ser més pronunciada en les pacients amb síndrome d’ovari poliquístic.

Els hàbits dietètics, claus en el camí cap a la maternitat

No obstant, encara disposem d’una evidència limitada sobre els efectes de la cirurgia bariàtrica en la fertilitat. Per aquest motiu, té una gran importància potenciar la recerca en aquest camp. L’objectiu final és que equips multidisciplinaris puguin proporcionar el millor tractament a les dones amb problemes d’obesitat i infertilitat.

En aquestes situacions, la pèrdua de pes mitjançant el manteniment d’hàbits dietètics i estil de vida saludables, així com la suplementació en casos de dèficits nutricionals, poden optimitzar els resultats de fertilitat.

A FIVclínic comptem amb professionals que us donaran suport nutricional i psicològic especialitzat per garantir una evolució òptima en tot el procés.

Alba Andreu. Dietista-nutricionista i consultora de FIVclínic.

  1. Snoek K, Steegers-Theunissen R, Hazebroek E, et al. The effects of bariatric surgery on periconception maternal health: a systematic review and meta-analysis.. Hum Reprod Update 2021
  2. Casals G, Andreu A, Barral Y, Ventosa S, Redondo M, Torres F, Ibarzábal A, Manau D, Carmona F, Vidal J, Flores L. Bariatric Surgery on Reproductive Outcomes: the Impact According to the Diagnosis of Polycystic Ovarian Syndrome and Surgical Procedures. Obes Surg. 2021 Jun;31(6):2590-2598.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies