Preservació de la fertilitat

   

En les últimes dècades, en les societats occidentals, s'ha observat la tendència de retardar l'edat del primer embaràs. Això és degut al fet que la dona decideix en quin moment vol ser mare. A causa de condicionants socials, professionals o personals aquest moment pot retardar-se.

D'altra banda, cal no oblidar que la reserva ovàrica, és a dir, el nombre i qualitat d'òvuls que té una dona, va disminuint amb l'edat i és especialment notori a partir dels 37 anys.

Si es decideix posposar la maternitat i s'està en una franja d'edat límit, els avenços tecnològics ens permeten l'opció de la criopreservació o vitrificació dels òvuls.

Què és necessari per vitrificar òvuls?

El primer és conèixer exactament quina reserva ovàrica es té en aquest moment. Per això utilitzem els anomenats marcadors de reserva ovàrica: l'hormona antimülleriana i el recompte de fol·licles antrals que s'observen per ecografia. També es fa una valoració general per a detectar possibles contraindicacions al tractament

Si els marcadors de reserva ovàrica estiguessin ja alterats llavors no es recomanaria el procés. En general és aconsellable realitzar-lo abans dels 35 anys. És molt important el coneixement dels resultats de la tècnica que poden variar en funció de l'edat i altres factors de cada dona.

En què consisteix?

Consisteix a realitzar una estimulació hormonal per reclutar múltiples fol·licles. El tractament acostuma a durar unes dues setmanes i es pot realitzar una vida normal al llarg del mateix. Un cop obtinguts els òvuls es procedeix a la seva vitrificació

I en un segon moment?

Quan la dona decideix que és el moment d'embarassar-se es procedirà a la descongelació dels ovòcits i es continuarà com un procés de fecundació in vitro habitual (veure) amb la fecundació dels mateixos, valoració dels embrions i transferència embrionària. Els embrions sobrants de qualitat que quedessin es podrien alhora criopreservar.

Demana una cita

    He llegit i accepto la política de privadesa