En relació a la preservació de la fertilitat en persones transgènere, tesi doctoral d’Aina Borràs

Dolors Manau, responsable de FIVclínic, vocal de la nova junta directiva de la Societat Espanyola de Fertilitat
08/2022
Radioteràpia i preservació de la fertilitat, al Congrés SEOR
10/2022
Dolors Manau, responsable de FIVclínic, vocal de la nova junta directiva de la Societat Espanyola de Fertilitat
08/2022
Radioteràpia i preservació de la fertilitat, al Congrés SEOR
10/2022

En relació a la preservació de la fertilitat en persones transgènere, tesi doctoral d’Aina Borràs

Aina Borràs, ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic, doctorada en Medicina amb la tesi “Aspectes endocrinològics i caracterització del teixit ovàric en persones transgènere masculines: implicacions en la preservació de la fertilitat”, presentada al juny a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona.

Preservació de la fertilitat en persones trans?

L’atenció, tant social com mèdica, de la població transgènere dels últims anys, ha viscut un canvi dràstic. Aquest fet, sumat a la millora en l’assessorament de les diverses opcions de preservació de fertilitat –que amb l’evolució de les diferents tècniques afavoreix els bons resultats posteriors–, ha dut a la Dra Borrás a investigar l’efecte de la teràpia hormonal sobre l’ovari i la possibilitat de la recuperació de la fertilitat en persones trans. L’estudi, dirigit per la Dra Dolors Manau, responsable de FIVclínic, i el Dr Francesc Fàbregues, professor titular del Departament, va ser avaluat amb un Excel·lent Cum Laude.

Al Clínic, pioners en recerca sobre l’androgenització ovàrica

La Secció de Reproducció Humana Assistida de l’Hospital Clínic ha estat pioner en la línia de recerca sobre androgenització ovàrica en el context de la dona cisgènere amb baixa reserva ovàrica. En aquest sentit, ja ha publicat diversos articles al respecte. Seguint aquesta línia i centrant-se en la població trans, específicament en l’home transgènere, ha considerat clau valorar les modificacions del teixit ovàric després d’iniciar-se la teràpia amb testosterona en dosis elevades i durant períodes perllongats de temps, ja que la informació existent fins al moment és limitada i contradictòria.

Referents en preservació de la fertilitat

L’Hospital Clínic és, a més, centre de referència en preservació de la fertilitat a Catalunya i l’estat espanyol. Està altament especialitzat en tècniques de preservació des de l’any 2007. Això inclou des de la vitrificació ovocitària, a la criopreservació de l’escorça ovàrica i la cirurgia conservadora del càncer ginecològic, entre d’altres. Són múltiples les línies de recerca en aquest camp. I, atès a la gran evolució de la tècnica de criopreservació de teixit ovàric en els últims anys, és rellevant estudiar aquesta tècnica en la població específica d’homes trans, en què no hi ha dades publicades fins ara.

“Els resultats de l’estudi aporten dades concretes que podrien ajudar en la presa de decisions sobre la preservació de la fertilitat en homes trans. També permetrien oferir opcions reproductives fonamentades en bases científiques a la població trans.”

Amb Dolors Manau i Francesc Fàbregues, directors de la tesi, i els membres del tribunal.

Les conclusions de la tesi

Els resultats de la tesi van demostrar que la teràpia amb testosterona en persones transgènere masculines mantenia els valors d’hormona antimülleriana dins del rang de referència en dones cisgèneres. A més, la teràpia hormonal d’afirmació de gènere mantinguda en aquestes condicions no alterava la densitat ni la distribució fol·licular de l’escorça ovàrica. L’estudi també va concloure que tant la tècnica de vitrificació d’escorça ovàrica com la congelació lenta són opcions vàlides a considerar per preservar la fertilitat de les persones trans.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies