3 tips per acompanyar algú al llarg d’un tractament de reproducció

Preservació electiva de la fertilitat: és una opció per mi?
04/2021
Sobre càncer i fertilitat, a les I Jornades Virtuals de Grups d’Interès de la Societat Espanyola de Fertilitat
05/2021
Preservació electiva de la fertilitat: és una opció per mi?
04/2021
Sobre càncer i fertilitat, a les I Jornades Virtuals de Grups d’Interès de la Societat Espanyola de Fertilitat
05/2021

3 tips per acompanyar algú al llarg d’un tractament de reproducció

Acompanyar és “estar al costat de”, donar el suport necessari per reconfortar i alleugerir a qui està patint. Acompanyar és no deixar a la persona sola amb el problema, sinó compartir amb ella el dolor o les inquietuds que li ocasiona. Què pot fer el que viu i acompanya el procés d’un tractament de reproducció assistida de la seva parella? T’ho expliquem.

Què significa acompanyar?

Escoltar atentament, deixar parlar, permetre el silenci… són accions necessàries davant d’algú que té un problema, viu una situació angoixant o es fa preguntes que, de vegades davant el dolor i la tristesa, resulten difícils d’expressar. L’acompanyant és una figura que sosté a l’altra, li ofereix una presència implicada i compromesa. A continuació oferim tips per aquelles persones que viviu un procés de reproducció com a acompanyants. Com podeu acompanyar?

1. Comunicació empàtica i recíproca: posa atenció a les necessitats o demandes de la teva parella i a les teves pròpies.

Per a això, és important que la comunicació sigui bidireccional. Cal expressar com et sents o quines són les teves necessitats en tot moment. No oblidis que tu també estàs realitzant aquest tractament i que tots dos teniu la necessitat emocional d’expressar què necessiteu, com us sentiu, etc.

2. Respecte cap a la vivència i estratègies d’afrontament de cadascú.

Cada persona manifesta les seves emocions i preocupacions de forma diferent. Això no vol dir que una sigui millor o més vàlida que una altra; per això et proposem no jutjar, ni comparar-te amb la teva parella. Simplement acompanyar-vos des del respecte i la individualitat.

3 “Som un equip”. La teva parella és el teu millor suport, tots dos esteu en el mateix camí i teniu el mateix objectiu.

Intenta fomentar aquesta comunicació recíproca, però també dedicar temps com a parella. Fomentar temes de conversa que no estiguin relacionats amb els tractaments, realitzar activitats lúdiques que us agradin (de forma individual i també conjuntament). En definitiva, deixar espai i espontaneïtat en la vostra relació.

Altres figures que acompanyen

Fins ara hem parlat de la parella com aquella figura que amb més freqüència realitza la tasca d’acompanyar. No obstant això, cada vegada ens trobem amb més dones que decideixen emprendre la seva maternitat en solitari. També dones que simplement senten que aquest acompanyament també es pot donar més enllà de l’àmbit de la parella.

Per aquesta raó, ens sembla important reconèixer a aquelles figures que acompanyen (familiars, amigues i amics, companys i companyes de feina, coneguts…) i recordar-los que els mateixos tips que hem descrit per a la parella poden ser-los útils per a ells. Acompanyem entre tots i totes.

Marta García. Psicòloga consultora de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies