Vacuna COVID-19: és recomanable si estic buscant l’embaràs?

Adenomiosi: símptomes, diagnòstic i tractament
12/2020
Suport a la fase lútea, webinar de Gedeon Richter
03/2021
Adenomiosi: símptomes, diagnòstic i tractament
12/2020
Suport a la fase lútea, webinar de Gedeon Richter
03/2021

Vacuna COVID-19: és recomanable si estic buscant l’embaràs?

[Actualitzat el 29/07/2021]

El desembre de 2020 va començar la campanya de vacunació enfront la COVID-19. Actualment els grups més vulnerables i cada dia més població està sent inmunitzada. Amb les dades que disposem avui sobre les vacunes existents, la Dra Aina Borràs, especialista en reproducció assistida de FIVclínic, intenta respondre els dubtes sobre la seva administració en embarassades o dones que vulguin estar-ho en breu:

Quin tipus de vacunes contra la Covid hi ha actuament disponibles?

Les vacunes actualment disponibles són de dos tipus:

  • Vacunes RNAm, que no contenen virus vius atenuats ni el genoma complet viral: Pfizer -BioNTech® (2 dosis amb interval de 3 setmanes) i Moderna® (2 dosis amb interval de 4 setmanes)
  • Vacunes de vectors adenovirus sense capacitat replicativa, que no s’administren a persones per sota dels 50 anys: Vaxzevria- COVID-19 vaccine AstraZeneca® (2 dosis amb interval 3 mesos) i Janssen Biotech Inc® (1 única dosi).

Aquest tipus de vacunes permeten que, quan s’administren les dosis, es creïn proteïnes comuns als virus. Així, es desenvolupen anticossos que ens defensarien de la Covid en el moment en què entrés en contacte amb el nostre organisme.

M’he de vacunar si estic embarassada o estic en plena lactància materna?

Sabem que la COVID-19 és una malaltia d’aparició recent, i per tant, no coneixem a fons els seus efectes i el de les vacunes desenvolupades durant l’embaràs.

Segons les diverses societats mèdiques científiques, i en base als estudis què disposem, no hi ha indicis de problemes de seguretat en la vacunació en embarassades. No obstant, tot i que les gestants tenen major risc de complicacions per la COVID-19, van ser excloses dels primers assajos clínics de les vacunes.

No s’ha reportat un major nombre de malformacions, avortaments, ni problemes en el nadó després del naixement. A més, s’ha descrit el pas d’anticossos per a SARS-CoV-2 després de la vacunació en el tercer trimestre, i també a través de la llet en dones vacunades durant la lactancia. Això suggereix que la vacunació materna podria aportar protecció al nadó, però es desconeix durant quant temps.

Per tant, la recomanació actual és oferir una vacuna RNAm (amb les que hi ha més experiència) a totes les embarassades, seguint els plans de vacunació establerts, i molt especialment a aquelles que formin part d’un grup de risc.

Les embarassades de risc són gestants amb malaltia materna, com diabetis gestacional entre d’altres; embarassades  amb alta exposició al virus (per exemple, si són personal sanitari); o bé perquè tenen alt risc de complicacions de la COVID-19.

El moment ideal per a la seva administració és el segon trimestre però en cas de risc elevat o dona amb malalties acompanyants no hi ha inconvenient en posar-la en el primer trimestre. A dia d’avui, els estudis han trobat anticossos en la llet materna, i les Societats Científiques com l’Associació Espanyola de Lactància Materna (AELAMA) promouen la vacunació COVID-19 durant la lactancia pel benefici que pot haver del pas de defenses al nadó.

M’he de vacunar de la COVID-19 si estic buscant l’embaràs?

Les vacunes disponibles contra el SARS-CoV-2 no estan compostes de virus vius, per tant, no es creu que augmentin el risc d’infertilitat, pèrdua del primer o segon trimestre, mort fetal o anomalies congènites. Com hem comentat, les dones embarassades van ser excloses inicialment dels assaigs d’aquestes vacunes, de manera que les dades de seguretat específiques en aquestes poblacions encara no estan totalment disponibles. No obstant això, estudis recents no han demostrat ni major risc de d’avortaments ni més problemes en els nadons en les embarassades vacunades.

En base a això, la recomanació del Ministeri de Sanitat espanyol és que en dones que planegen quedar-se embarassades en el futur, i atès que les vacunes enfront de la COVID-19 actualment disponibles són vacunes que no contenen virus vius, és molt probable que no ocasioni problemes en el fetus ni en l’embarassada.

Es recomana la vacunació quan correspongui per calendari vacunal, sense rebutjar-la ni postposar-la pel desig d’embaràs.

Si s’administra la vacuna, després de la vacunació completa i segons les últimes recomanacions de la Societat Catalana de Ginecología i Obstetrícia, no es necessari recomanar un temps d’espera per buscar gestació

En dones amb malalties que les posen en un major risc de COVID-19 i / o complicacions de l’embaràs, s’ha de tenir en compte fomentar la vacunació abans d’intentar l’embaràs. El mateix s’aplica a les dones en les quals el risc d’exposició a l’infecció per SARS-CoV-2 és elevada i no es pot evitar.

M’he de vacunar abans d’iniciar una tècnica de reproducció assistida (TRA)?

Hi ha diferents punts de vista sobre la necessitat de posposar la concepció, i per tant les tècniques de reproducció assistida, després de la vacunació.

Segons les últimes recomanacions de la Societat Europea de Reproducció Humana Assistida (ESHRE, per les sigles en anglès) es considera convenient que els homes i les dones que intenten concebre mitjançant la reproducció assistida rebin la vacuna abans de l’inici del tractament. Per tant, seria prudent posposar l’inici de les tècniques de reproducció assistida (estimulació ovàrica, obtenció seminal i transferència d’embrions) a finalitzar la vacunació (és a dir, després de la segona dosi) per donar temps a què s’estabilitzi la resposta immune del cos.

En absència d’informació sobre l’efecte de la vacuna COVID-19 sobre els ovòcits i l’esperma, la implantació d’embrions i les primeres etapes de l’embaràs, i per donar temps al desenvolupament d’anticossos, es pot considerar un enfocament més cautelós i, de fet, basant-se en el coneixement actual, recomanem posposar l’inici del tractament a finalitzar l’administració de la segona dosi de vacuna, és a dir, a tenir la vacunació completa.

Els tractaments de reproducció assistida no s’han d’iniciar en dones que hagin tingut efectes secundaris significatius per la vacuna COVID-19 (com una reacció al·lèrgica greu) i fins que el seu metge les consideri aptes per a l’embaràs (Statement from the ESHRE COVID-19 Working Group; American Society for Reproductive Medicine (ASRM): patient management and clinical recommendations during the coronavirus pandemic Update No11).

ESHRE senyala que no s’ha d’impedir l’accés a tractaments de reproducció assistida a homes i dones que viuen en països on la vacuna no està disponible o que trien no vacunar-se.

Existeixen contraindicacions per vacunar-se de la COVID-19?

La vacuna només està contraindicada en persones que hagin presentat prèviament una reacció d’hipersensibilitat greu (de tipus anafilàctic) en una dosi prèvia de la vacuna contra la COVID-19 o a algun dels components de la vacuna.

Com a precaució, les persones amb història d’al·lèrgia greu (anafilaxi) a altres vacunes o teràpies administrades per via intramuscular han de rebre informació sobre la possibilitat d’el risc de reacció al·lèrgica greu després de rebre la vacuna.

No constitueixen contraindicacions o precaucions per rebre la vacuna:

  • Història d’al·lèrgies a animals, aliments, insectes, làtex o altres al·lèrgies no relacionades amb les vacunes o medicació injectable.
  • Història d’al·lèrgia a medicaments administrats per via oral.
  • Al·lèrgies no greus a altres vacunes o fàrmacs injectables.
  • Història familiar de anafilaxi.
  • Qualsevol altre quadre de anafilaxi no relacionat amb vacunes o amb fàrmacs injectables.

Després de rebre la vacunació es recomana mantindre’s en observació durant 15 minuts per detectar reaccions al·lèrgiques immediates o síncopes (pèrdua de coneixement). En persones amb l’antecedent d’una reacció al·lèrgica greu, independentment de la causa, es mantindrà en observació fins a 30 minuts després de la vacunació (Vacunació COVID-19 CATALUNYA. Preguntes freqüents. Actualitzat a 2021.01.19)

Aina Borràs. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Bibliografia:


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies