Vacuna COVID-19: és recomanable si estic buscant l’embaràs?

Adenomiosi: símptomes, diagnòstic i tractament
20/12/2020
FIV en cicle natural amb semen de donant: quines avantatges té?
22/03/2021

Vacuna COVID-19: és recomanable si estic buscant l’embaràs?

[Actualitzat el 19/01/2021]

El passat mes de desembre de 2020 va començar la campanya de vacunació enfront la COVID-19, començant amb els grups més vulnerables i el personal sanitari. Amb les dades que disposem en l’actualitat sobre les vacunes existents, la Dra Aina Borràs, especialista en reproducció assistida de FIVclínic, intenta respondre als dubtes sobre la seva administració en embarassades o dones que vulguin estar-ho en breu:

Quin tipus de vacunes contra la Covid hi ha actuament disponibles?

Les vacunes actualment disponibles són vacunes d’ARNm que no contenen virus vius atenuats ni el genoma complet viral, creades pels laboratoris de Pfizer-BioNTech i Moderna. Aquest tipus de vacunes permeten que, quan s’administren les dosis, es creuen proteïnes comuns als virus. Gràcies a això es desenvolupen anticossos que ens defensarien de la Covid en el moment en què entrés en contacte amb el nostre organisme.

M’he de vacunar si estic embarassada o estic en plena lactància materna?

Sabem que el COVID-19 és una malaltia d’aparició recent (ara fa just un any que es va declarar la malaltia a la Xina), i per tant no coneixem a fons els seus efectes i el de les vacunes desenvolupades durant l’embaràs.

Segons les diverses societats mèdiques científiques i en base als estudis què disposem, no hi ha indicis de problemes de seguretat en la vacunació en embarassades, però no hi ha evidència suficient per recomanar-ne el seu ús. Això és perquè no s’han pogut valorar efectes secundaris en embarassades.

En general, es recomana posposar la vacunació fins al final de la gestació.

Tot i així, a les embarassades que formen part d’un grup de risc sí que se’ls recomana la vacunació de la COVID-19. O bé per l’alta exposició al virus (per exemple, si són personal sanitari), o bé perquè tenen alt risc de complicacions de la COVID-19. En aquests casos, es fa una valoració risc/benefici amb el metge de referència. Com hem dit abans, encara que la vacuna no conté virus vius, no hi ha dades que confirmin la seva seguretat si s’administra durant la gestació.

A dia d’avui l’Associació Espanyola de Lactància Materna (AELAMA) conclou que “en el moment actual, i a falta de conèixer l’impacte de la vacuna en condicions reals de pràctica clínica, en cas que la mare lactant tingui indicació de rebre la vacuna, el balanç benefici-risc afavoreix clarament a la vacunació sense interrompre la lactància”. Per tant, ja es recomana la vacunació en mares lactants que formin part dels grups de risc, ja sigui per la seva alta exposició (per exemple, sanitàries) o bé que presenti un alt risc de complicacions per a la COVID-19.

M’he de vacunar de la COVID-19 si estic buscant l’embaràs?

Actualment, hi ha una manca d’informació sobre el possible efecte de la vacuna COVID-19 en el futur embaràs. La informació que ens aporta la vacuna Moderna en els seus estudis amb model animal conclou que “no mostren cap efecte nociu durant l’embaràs”. No obstant això, les dades durant l’embaràs s’apunten com a “molt limitats”.

Per això, les diverses societats mèdiques científiques no poden fer recomanacions sobre si homes i dones que intenten concebre han de rebre la vacuna abans de buscar l’embaràs. La recomanació del Ministeri de Sanitat espanyol és que en el cas de dones que planegen quedar-se embarassades en el futur, i atès que la vacuna enfront de la COVID-19 actualment disponible és una vacuna d’ARNm que no conté virus vius, és molt probable que no ocasioni problemes en el fetus ni en l’embarassada.

En qualsevol cas, si s’està planejant un embaràs, com a mesura de precaució, es poden esperar unes setmanes després de l’administració de la segona dosi.

Per a les dones amb major risc de COVID-19 i/o complicacions de l’embaràs, s’ha de considerar fomentar la vacunació abans d’intentar la concepció. El mateix s’aplica a les dones en què el risc d’exposició a la infecció per SARS-CoV-2 és alt i no es pot evitar.

M’he de vacunar abans d’iniciar una tècnica de reproducció assistida (TRA)?

Hi ha diferents punts de vista sobre la necessitat de posposar la concepció, i per tant les tècniques de reproducció assistida, després de la vacunació.

Sembla prudent posposar l’inici dels TRA (estimulació ovàrica, obtenció seminal i transferència d’embrions) durant al menys uns dies després de la finalització de la vacunació (és a dir, després de la segona dosi) per donar temps a què s’estabilitzi la resposta immune de el cos.

En absència d’informació sobre l’efecte de la vacuna COVID-19 sobre els ovòcits i l’esperma, la implantació d’embrions i les primeres etapes de l’embaràs, i per donar temps al desenvolupament d’anticossos, es pot considerar un enfocament més cautelós i, de fet, basant-se el coneixement actual, recomanem posposar l’inici del tractament dues setmanes després de l’administració de la segona dosi de vacuna.

Els tractaments de reproducció assistida no s’han d’iniciar en dones que hagin tingut efectes secundaris significatius per la vacuna COVID-19 (com una reacció al·lèrgica greu) i fins que el seu metge les consideri aptes per a l’embaràs (Statement from the ESHRE COVID-19 Working Group; American Society for Reproductive Medicine (ASRM): patient management and clinical recommendations during the coronavirus pandemic Update No11).

La societat europea de reproducció humana assistida (ESHRE, per les sigles en anglès) recomana que no s’ha d’impedir l’accés a tractaments de reproducció assistida a homes i dones que viuen en països on la vacuna no està disponible o que trien no vacunar-se.

Existeixen contraindicacions per vacunar-se de la COVID-19?

La vacuna només està contraindicada en persones que hagin presentat prèviament una reacció d’hipersensibilitat greu (de tipus anafilàctic) en una dosi prèvia de la vacuna contra la COVID-19 o a algun dels components de la vacuna.

Com a precaució, les persones amb història d’al·lèrgia greu (anafilaxi) a altres vacunes o teràpies administrades per via intramuscular han de rebre informació sobre la possibilitat d’el risc de reacció al·lèrgica greu després de rebre la vacuna.

No constitueixen contraindicacions o precaucions per rebre la vacuna:

  • Història d’al·lèrgies a animals, aliments, insectes, làtex o altres al·lèrgies no relacionades amb les vacunes o medicació injectable.
  • Història d’al·lèrgia a medicaments administrats per via oral.
  • Al·lèrgies no greus a altres vacunes o fàrmacs injectables.
  • Història familiar de anafilaxi.
  • Qualsevol altre quadre de anafilaxi no relacionat amb vacunes o amb fàrmacs injectables.

Després de rebre la vacunació es recomana mantindre’s en observació durant 15 minuts per detectar reaccions al·lèrgiques immediates o síncopes (pèrdua de coneixement). En persones amb l’antecedent d’una reacció al·lèrgica greu, independentment de la causa, es mantindrà en observació fins a 30 minuts després de la vacunació (Vacunació COVID-19 CATALUNYA. Preguntes freqüents. Actualitzat a 2021.01.19)

Aina Borràs. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Bibliografia:


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies