Vacuna de la grip: què faig si estic buscant l’embaràs?

Podré ser mare si tinc càncer de mama? Jornada C17, d’AulaClinic
10/2020
Meditació enfocada a la reproducció assistida (III): la betaespera
10/2020
Podré ser mare si tinc càncer de mama? Jornada C17, d’AulaClinic
10/2020
Meditació enfocada a la reproducció assistida (III): la betaespera
10/2020

Vacuna de la grip: què faig si estic buscant l’embaràs?

[Actualitzat el 22/10/2020]

Aquest any la campanya de vacunació de la grip és més important que mai per la incertesa del comportament que pugui presentar la COVID-19. Per aquest motiu, és essencial augmentar la cobertura de vacunació contra la grip en els grups de risc. Però, què has de fer si estàs buscant l’embaràs o enmig d’un tractament de reproducció? Les Dres Aina Borràs, especialista en reproducció assistida de FIVclínic, i Anna Vilella, del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, responen aquest i altres dubtes sobre la vacuna de la grip.

A qui es recomana vacunar-se?

En la majoria de persones amb un bon estat de salut, la grip es presenta com una malaltia lleu i auto-limitada. Però en certs col·lectius hi ha un risc més elevat de complicacions que poden portar a l’hospitalització i, en alguns casos, a la mort. Algunes d’aquestes complicacions són la pneumònia, la bronquitis, l’otitis i la sinusitis. Els grups de risc són:

 • Persones majors de 59 anys.
 • Adults amb malalties cròniques, com l’asma, la diabetis, la hipertensió arterial o patologies renals entre d’altres.
 • Embarassades, ja que la infecció incrementa el risc de complicacions, que poden arribar a ser greus.
 • Pacients que porten tractament o tenen alguna malaltia que provoca alteracions en el sistema immunològic.
 • Altres com nens en tractament amb AAS (aspirina) o menors de 2 anys.

Per altra banda, hi ha altres grups de població que poden ser classificats dins els grups de risc pel fet d’estar en contacte amb persones d’alt risc. Són:

 • Professionals de la salut
 • Professionals que realitzen assistència domiciliària a persones d’alt risc.
 • Persones que conviuen o cuiden a pacients de risc.
 • Treballadors d’institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb pacients de risc.
 • Residents d’institucions per pacients crònics de qualsevol edat.
 • Persones que realitzen serveis essencials per la comunitat (bombers, transports, etc.).

Per què és important vacunar-se?

L’objectiu és protegir aquestes persones més vulnerables de la malaltia, que en gran part coincideixen amb les que tenen més risc per la COVID-19. Posant-se la vacuna de la grip contribueixen a reduir el nombre de pacients que presenten la malaltia, o bé símptomes similars al de la COVID-19 que puguin confondre’s. També es minimitza el nombre d’ingressos hospitalaris i el risc de mort en aquestes persones. A la web de l’Hospital Clínic s’explica detalladament per què és important vacunar-se de la grip aquest any més que cap altre.

Es recomana retardar tractaments de reproducció assistida o quedar-me embarassada si m’he de vacunar de la grip?

En absolut. De fet, un grup de risc i que cal vacunar de la grip és la dona embarassada. Per què? En primer lloc, perquè sabem que hi ha més risc d’hospitalització si es passa la grip durant l’embaràs. També de complicacions cardíaques i pulmonars durant el segon i tercer trimestre, el que pot augmentar la mortalitat en un grup determinat d’aquestes pacients.

Així doncs, si busques embaràs o et planteges iniciar un tractament de reproducció assistida es recomana molt clarament la vacunació de la grip, que no comporta cap endarreriment dels tractaments.

Quins efectes secundaris pot tenir la vacuna?

L’efecte advers més comú són les molèsties locals al braç, mal de cap i dolors musculars (miàlgies). La vacuna de la grip no conté virus vius i per tant no és possible agafar la grip com a conseqüència de la vacunació. El fet d’estar sà no et protegeix contra la grip, ja que pots transmetre-la encara que no tinguis símptomes (fins a un 77% dels casos de grip poden cursar sense símptomes en gent sana). Així que, si et vacunes, et protegeixes a tu i als altres d’agafar la malaltia.

On puc vacunar-me?

Heu de contactar amb el vostre centre d’atenció primària per demanar cita prèvia. Allà us donen dia i hora per vacunar-vos i us informen del lloc on heu d’anar per fer-ho. Aquest any els professionals dels equips d’atenció primària vacunaran en equipaments municipals per alliberar espais del CAP. La campanya de vacunació s’ha iniciat el 15 d’octubre, i es perllongarà tot el mes d’octubre i de novembre.

Aina Borràs. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Més informació:


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies