[Actualitzat el 22/10/2020]
En la majoria de persones amb un bon estat de salut, la grip es presenta com una malaltia lleu i auto-limitada. Però en certs col·lectius hi ha un risc més elevat de complicacions que poden portar a l’hospitalització i, en alguns casos, a la mort. Algunes d’aquestes complicacions són la pneumònia, la bronquitis, l’otitis i la sinusitis. Els grups de risc són:
Per altra banda, hi ha altres grups de població que poden ser classificats dins els grups de risc pel fet d’estar en contacte amb persones d’alt risc. Són:
L’objectiu és protegir aquestes persones més vulnerables de la malaltia, que en gran part coincideixen amb les que tenen més risc per la COVID-19. Posant-se la vacuna de la grip contribueixen a reduir el nombre de pacients que presenten la malaltia, o bé símptomes similars al de la COVID-19 que puguin confondre’s. També es minimitza el nombre d’ingressos hospitalaris i el risc de mort en aquestes persones. A la web de l’Hospital Clínic s’explica detalladament per què és important vacunar-se de la grip aquest any més que cap altre.
En absolut. De fet, un grup de risc i que cal vacunar de la grip és la dona embarassada. Per què? En primer lloc, perquè sabem que hi ha més risc d’hospitalització si es passa la grip durant l’embaràs. També de complicacions cardíaques i pulmonars durant el segon i tercer trimestre, el que pot augmentar la mortalitat en un grup determinat d’aquestes pacients.
Així doncs, si busques embaràs o et planteges iniciar un tractament de reproducció assistida es recomana molt clarament la vacunació de la grip, que no comporta cap endarreriment dels tractaments.
L’efecte advers més comú són les molèsties locals al braç, mal de cap i dolors musculars (miàlgies). La vacuna de la grip no conté virus vius i per tant no és possible agafar la grip com a conseqüència de la vacunació. El fet d’estar sà no et protegeix contra la grip, ja que pots transmetre-la encara que no tinguis símptomes (fins a un 77% dels casos de grip poden cursar sense símptomes en gent sana). Així que, si et vacunes, et protegeixes a tu i als altres d’agafar la malaltia.
Heu de contactar amb el vostre centre d’atenció primària per demanar cita prèvia. Allà us donen dia i hora per vacunar-vos i us informen del lloc on heu d’anar per fer-ho. Aquest any els professionals dels equips d’atenció primària vacunaran en equipaments municipals per alliberar espais del CAP. La campanya de vacunació s’ha iniciat el 15 d’octubre, i es perllongarà tot el mes d’octubre i de novembre.
Aina Borràs. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.
Més informació:
Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.
ACEPTAR