[Actualitzat el 16/11/2020]
Des de l’inici de la pandèmia pel SARS-CoV-2, hem anat adaptant-nos de forma paral·lela a l’evolució de la situació epidemiològica, l’estat del coneixement de la Covid-19 i les recomanacions de les autoritats sanitàries. La Dra Roser Solernou actualitza l’últim article sobre Covid-19 i reproducció, i ens respon alguns dubtes que poden sorgir abans i durant el tractament de fertilitat. Les respostes tenen en compte la situació actual i la informació de la que disposem en aquests moments.
Quins riscs hi ha si iniciem el tractament de reproducció ara en plena pandèmia?
Han sorgit diversos estudis relacionats amb la gestació i la infecció per COVID-19. Les dades actuals mostren un comportament del virus similar en les dones gestants respecte a les no gestants. Gairebé el 80% dels casos formes asimptomàtiques o lleus. A més, no hi ha dades que avalin la possible la transmissió vertical (pas transplacentari) del virus. Tampoc es coneix la repercussió que se’n podria derivar d’aquesta infecció. Actualment es dona com a molt poc probable, i no s’ha constatat un augment en la taxa d’avortaments ni malformacions fetals.
Així doncs, podem estar tranquils i iniciar el tractament?
Per nosaltres la vostra seguretat ha estat sempre, i ara més que mai, fonamental. És per això que a FIVclínic hem aplicat una sèrie de mesures davant la pandèmia de Covid-19 que portem a terme des de que contacteu amb nosaltres fins que finalitzeu el tractament.
Ja des del reinici de l’activitat posterior al confinament, realitzem en totes les parelles un cribatge per COVID-19 tant abans com durant els tractaments. És a dir, realitzem una PCR per descartar la infecció. Aquesta PCR es realitza a qualsevol dona que desitja iniciar una FIV. A més, la repetim, juntament amb una PCR a la parella, just abans de la punció fol·licular i l’entrega de mostra seminal. Alhora, a cada visita al centre es realitza un qüestionari de símptomes. Així assegurem al màxim la seguretat de tant dels pacients com dels professionals.
El nostre protocol és molt estricte: considerem la seguretat molt important a l’hora de fer tractaments de reproducció assistida. En base a això, descartem la presència de la malaltia tant en el moment de començar els tractaments com quan s’aconsegueix embaràs.
I si tot i prendre mesures em contagio jo o la meva parella durant el tractament?
La presència de símptomes compatibles amb la infecció per COVID-19 o un test de cribatge positiu comporta, clarament, la cancel·lació del cicle i la reprogramació del mateix un cop superada la infecció.
En cas de què es tracti d’un tractament de Fecundació in Vitro (FIV) amb una estimulació ovàrica ja iniciada, es realitzarà una valoració individualitzada del cas. L’equip mèdic decidirà sobre la conveniència de finalitzar el tractament i realitzar la punció dels fol·licles en creixement. O bé, cancel·lar el cicle, posposant-ho unes setmanes.
Tinc factors de risc, es prudent iniciar el tractament ara?
La situació actual de pandèmia ens obliga a adaptar-nos segons l’estat epidemiològic present a la nostre territori. Amb aquestes mesures canviants, les autoritats sanitàries poden arribar a desaconsellar iniciar cicles en pacients amb factors de risc (diabetis, hipertensió arterial, malalties hepàtiques o cardíaques, entre d’altres).
Actualment les recomanacions de les diverses societats científiques i organismes públics permeten l’inici de tractaments de reproducció assistida a qualsevol pacient, presenti o no factors de risc.
Tot i així, individualitzem cada cas i, si cal, valorem de forma conjunta el cas amb el consultors especialistes per decidir la millor conducta a seguir.
Es pot arribar a cancel·lar el tractament si s’augmenta el risc de contagi?
Tota la informació de la qual disposem es troba en revisió permanent en funció de l’evolució i la nova informació de què es tingui coneixement sobre la malaltia. A FIVclínic seguim en tot moment les recomanacions de les diverses societats científiques i organismes públics. També disposem de tots els protocols de cara a realitzar els tractaments de reproducció assistida amb la màxima seguretat possible.
Ara bé, si la situació epidemiològica empitjora i les autoritats sanitàries consideren necessari l’aturada d’activitat dels centres de reproducció assistida, es valorarà cada pacient de forma individualitzada de cara a fer-ho de la forma més adequada en cada cas.
Roser Solernou. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.