Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?

Una cesària, com qualsevol procediment quirúrgic, pot comportar uns riscos. Es tracta d’una cicatriu uterina que en el postpart immediat pot complicar-se en forma d’hemorràgia o bé d’infecció i posteriorment, en un futur embaràs, pot provocar risc obstètric per la ruptura uterina o acretisme placentari. Després d’una cesària s’ha descrit també, tot i que de manera molt poc freqüent, una reducció de la fertilitat. En parlem amb Anna Goday, especialista en reproducció assistida de FIVClínic.

Què és un istmocel?

Un istmocel és una petita entrada o impromptu a la paret de l’úter que es coneix com a miometri, i que es produeix sobre la cicatriu d’una cesària anterior. La seva prevalença és desconeguda i la seva simptomatologia és molt variable, des de dones que són totalment asimptomàtiques, fins a d’altres que poden tenir problemes de sagnat o de fertilitat.

Com es diagnostica un istmocel?

Hi ha diverses proves d’imatge que permeten diagnosticar un istmocel. Una d’elles és la ressonància magnètica. També es podria fer el diagnòstic mitjançant una histeroscòpia, que permet una visió directa de l’interior de la cavitat uterina, però no permet prendre mesures del defecte de la paret. I finalment, hi ha proves d’imatge com l’ecografia transvaginal en 3 dimensions o la sonohisterografia. Aquestes proves diagnòstiques, sempre que es realitzin en mans d’un expert, són molt sensibles i accessibles, i permeten prendre mesures del defecte.

A FIVClínic ens basem sobretot en l’ecografia en 3 dimensions i en la sonohisterografia per realitzar el diagnòstic, sempre en mans de professionals experts en la tècnica.

Quin tractament es pot fer en el cas de tenir un istmocel?

L’evidència científica sobre com tractar l’istmocel produït per una cesària anterior és molt controvertida. Dependrà molt de si la dona té símptomes o no, o de si té desig genèsic. S’han descrit tractaments hormonals per intentar reduir un possible sagnat. I també tractaments quirúrgics amb abordatges a través de diferents vies. En moltes ocasions, si no genera símptomes, no cal fer cap tractament.

El que és important recordar és que quan hi ha l’antecedent d’una cesària prèvia cal fer un estudi ecogràfic 3D per descartar la presència d’un istmocel en la cicatriu de la cesària.

Si desitgeu més informació, aquí teniu la referència d’un article publicat recentment sobre l’istmocel pel nostre equip: Istmocele y fertilidad: revisión de la literatura a propósito de un caso, a la revista Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia.

Anna Goday. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Suscripción al boletín de Odontología barnaclínic+

* campos obligatorios

barnaclinic+ usará la información que usted proporcione en este formulario para estar en contacto con usted y para enviarle actualizaciones y promociones.


Puede cambiar de opinión en cualquier momento haciendo clic en el enlace desuscribir que hay en el pie de página de cualquier correo electrónico que reciba de nuestra parte, o poniéndose en contacto con nosotros al barnaclinic@clinic.cat. Trataremos su información con respeto. Para obtener más información acerca de nuestras prácticas de privacidad, visite nuestro sitio web. Al hacer clic a continuación, acepta que podamos procesar su información de acuerdo con estos términos.

Utilizamos Mailchimp como nuestra plataforma de marketing. Al hacer clic abajo para suscribirte, reconoces que tu información será transferida a Mailchimp para su procesamiento.Obtén más información sobre las prácticas de privacidad de Mailchimp.

PEDIR CITA

Rellena el siguiente formulario y nos pondremos en contacto contigo para ofrecerte una cita lo antes posible.

DEMANA CITA

Omple el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu per oferir-te una cita el més aviat possible.