Preservació de la fertilitat, a les MSD Talks
05/2020Com ens hem adaptat a FIVclínic davant la pandèmia de Covid-19?
05/2020Eines de selecció embrionària: la personalització dels cicles de FIV
Detectar l’embrió amb les màximes possibilitats d’implantació sempre ha estat la base de molts projectes de recerca per a poder augmentar les taxes d’embaràs. Els avenços científics han permès que avui disposem d’eines de selecció embrionària que, aplicades correctament i de forma personalitzada les nostres pacients, ho fan possible. Fins i tot en aquells pacients portadors d’alteracions cromosòmiques o malalties genètiques, és possible aconseguir gestacions i naixements de nens i nenes sans lliures de malalties.
Com una bona selecció embrionària pot augmentar les taxes d’embaràs? Aquests són els recursos que disposem al laboratori de FIV per detectar els millors embrions:
Tecnologia Time-lapse
Avui en dia els incubadors per a embrions amb tecnologia time-lapse permeten fer un seguiment directe des del moment de la fecundació fins a la transferència i/o criopreservació embrionària. El recull de dades exhaustiu de tot el desenvolupament permet la generació d’algoritmes que poden arribar a preveure quin dels embrions té el percentatge més elevat de probabilitats d’implantar.
La nostra experiència certifica la utilitat d’aquest sistema d’incubadors de forma general ja que a més a més mantenen les condicions de cultiu estables durant tot el cultiu embrionari.
Cultiu a blastocist (5è dia de desenvolupament)
Un altre mecanisme de selecció complementari, juntament amb la tecnologia time-lapse, és el cultiu prolongat dels embrions. Actualment els mitjans de cultiu embrionari permeten el cultiu fins al cinquè o sisè dia de desenvolupament on ja parlem d’embrions amb un nombre de cèl·lules d’entre 80 i 100 i anomenats blastocists. Aquest cultiu llarg és per si mateix un sistema de selecció embrionària i és important assenyalar l’elevat poder d’implantació dels blastocists.
Programar un cultiu fins a l’estadi de blastocist pot ser una eina important de selecció, especialment en aquelles pacients que tenen pocs embrions però de bona qualitat. El cultiu llarg també es pot indicar per a evitar gestacions múltiples. No obstant, és molt important tenir un nombre adequat d’embrions per al procés de selecció.
PGT-A (Preimplantation Genetic Testing for Aneuploidy)
Una altra tècnica de selecció embrionària consisteix en el cribatge d’aquells embrions amb alteracions cromosòmiques (aneuploides). Aquestes alteracions expliquen les baixes taxes de gestació en pacients d’edat avançada, pacients amb avortaments de repetició o bé amb fallida repetida d’implantació. En aquests casos, l’aplicació de l’estudi cromosòmic anomenat PGT-A ens permet seleccionar aquells embrions sense alteracions cromosòmiques (euploides). Per tant, poden tenir una més elevada probabilitat de gestació.
El PGT-A utilitza la tecnologia “Next Generation Sequencing” (NGS). Cal destacar que els millors resultats van sempre associats a la disponibilitat d’un elevat nombre d’embrions a l’estadi de blastocist. Probablement no sigui recomanable indicar PGT-A en pacients amb resposta subòptima al tractament de FIV.
PGT-M/PGT-SR (Preimplantation Genetic Testing for Mongenic diseases/structural reorganizations)
Un percentatge significatiu dels nostres pacients no presenten problemes d’esterilitat sinó que tenen un risc elevat de transmetre alguna malaltia genètica o alteració cromosòmica a la seva descendència. En aquests casos l’aplicació de PGT-M o PGT-SR en el tractament de FIV permeten la selecció d’embrions d’embrions sans, complint sempre l’estricte legalitat establerta dins la llei de Reproducció Humana Assitida de 2006.
En general doncs, la combinació de totes aquestes tècniques ens permeten donar un tractament individualitzat segons les circumstàncies de les nostres pacients. Oferim un ampli ventall de possibilitats per aconseguir la gestació desitjada i superar les dificultats inicials.
Josep Mª Calafell. Embriòleg especialista en reproducció assistida de FIVclínic.