Meditació enfocada a la reproducció assistida (I): la respiració

Hàbits de vida i reproducció: com l’estrès i els tòxics afecten la fertilitat
06/2020
Endometriosi: diagnòstic a través de l’ecografia transvaginal
07/2020
Hàbits de vida i reproducció: com l’estrès i els tòxics afecten la fertilitat
06/2020
Endometriosi: diagnòstic a través de l’ecografia transvaginal
07/2020

Meditació enfocada a la reproducció assistida (I): la respiració

Relaxar-se és clau per gestionar millor el nostre estat d’ànim i, si estàs immers/a en un procès de reproducció assistida, això és molt important, perquè ajuda a enfocar amb optimisme el tractament. Aconseguir-ho, a vegades, no és fàcil. Per això volem compartir amb tu unes sessions de meditació perquè puguis gaudir-ne. També responem als dubtes més comuns que apareixen mentre vius un tractament.

Alguna recomanació psicológica/emocional per iniciar el nou tractament de reproducció?

Aquestes són algunes de les recomanacions generals que proposem per començar el millor possible un tractament de reproducció assistida des del punt de vista psicològic.

 • Realitza d’exercici físic regularment
 • Practica alguna tècnica de relaxació/meditació de manera habitual
 • Busca recolzament emocional en el teu entorn
 • Tingues una actitud flexible
 • Intenta viure en l’aquí i l’ara
 • Si creus que igualment necessites ajuda, no dubtis en preguntar per nosaltres, estem aquí acompanyar-te en el teu camí

Per concloure, hem d’intentar seguir un estil de vida saludable i controlar tots aquells paràmetres que estiguin al nostre abast i que, sens dubte, ajudaran a aconseguir abans l’embaràs desitjat.

Compartim amb tu dues sessions de meditació centrades en la respiració:

   

   

Què puc fer per no preocupar-me en excés per la meva situació?

És normal preocupar-nos per algo que ens importa tant, com és aquest projecte de vida, però et proposo ocupar-te en comptes de preocupar-te. Després parlarem d’alguns tips relacionats amb això.

Com fomentar el pensament positiu en relació als tractaments de reproducció assistida?

 • Fomenta un auto-diàleg positiu o si més no “no boicotejador”. És a dir, si constantment m’escolto dient-me que “no ho aconseguirem perquè…”, canviar aquest auto-missatge per un més positiu o més realista “potser aquest cop ho aconseguirem perquè tinc al meu favor…”
 • Recorda altres crisis o situacions que inicialment pensaves que no superaries i finalment ho has aconseguit. Tingues-les presents.
 • Mantingues el teu cos i la teva ment actius. Aprofita per realitzar diariament alguna activitat que t’agradi.
 • Practica les visualitzacions significatives i la relaxació: concentra’t i visualitza records feliços o que t’encoratgin, projectes futurs, llocs que et transmetin calma i serenitat…

Què puc fer actualment per gestionar millor el meu estat d’ànim?

 • Practica alguna activitat que et relaxi, et conecti amb tu mateix: pot ser ioga, meditació, pintar, tocar uns instrument musical, cuinar…
 • Intenta anticipar-te i decidir les teves reaccions. Si tens un dia o algun moment en el que sents que estàs molt enganxat a algun pensament o preocupació, (actitud més rumiativa, emocionalment més angoixat) pots intentar vàries coses per aconseguir el següent objectiu: decidir com reacciones davant d’aquest estat.
 • Practica com calmar la teva ment. L’objectiu d’aquesta pràctica et portarà gradualment a reaccionar d’una manera més adaptativa davant el que ens succeeix diàriament o a la vida. Propostes: 1) Verbalizar o escriure el que ens està passant (físicament, emocionalment o cognitivament). Un cop ho hem tret fora de nosaltres mateixos començarem a fer alguna activitat que ens agradi. 2) Ocupar-nos mentalment en alguna altre tasca que requereixi tota la nostra atenció i concentració. 3) Fer alguna cosa que ens faci riure…

Com puc contactar amb el vostre servei de psicologia especialitzat en reproducció assistida?

Sempre que necessitis pots escriure al nostre correu específic psicologiafivclinic@clinic.cat i t’ajudarem en tot el que puguem.

Marta Garcia. Psicòloga consultora de FIVclínic.


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies