Recomanacions psicoemocionals per a pacients de reproducció assistida davant la Covid-19

coronavirus-embaras
Covid-19: coronavirus i embaràs
04/2020
Preservació de la fertilitat, a les MSD Talks
05/2020

Recomanacions psicoemocionals per a pacients de reproducció assistida davant la Covid-19

Covid-emocions

Des de FIVclínic us fem arribar unes recomanacions psicoemocionals per a tots els que en aquests moments de pandèmia per Covid-19 esteu immersos en un tractament de reproducció assistida. L’objectiu d’aquestes recomanacions és assessorar-te per poder afrontar en millors condicions personals la situació de pandèmia tan excepcional que estem vivint. Estan recolzades pel Grupo de Interés de Psicología de la Sociedad Española de Fertilidad.

Abans de començar amb les recomanacions psicoemocionals, ens agradaria destacar perquè és important que llegeixis aquest post. Primer de tot hem de recordar que tant el diagnòstic d’infertilitat com els seus tractaments són per se situacions que tenen un gran impacte emocional en el cicle vital de les persones i que afecten a moltes de les esferes de la vida.

Per tant, ja partim d’una situació nouvinguda per a uns o coneguda per a altres, que posa en alerta tots els nostres mecanismes d’afrontament. A aquesta situació li hem d’afegir la incertesa de no saber quan ni com es reprendran els tractaments de les clíniques i serveis de reproducció assistida degut a la pandèmia del Covid-19. Així doncs, tot aquest conjunt de situacions noves poden generar emocions, pensaments i conductes que no afavoreixin els nostre estat de salut físic i emocional, tan important per aconseguir l’èxit dels tractaments de reproducció.

Recomanacions per a…

● Pacients que estaven a punt d’iniciar el tractament o que han hagut de posposar l’inici d’un nou cicle.

L’objectiu és convertir el temps d’espera en temps útil per optimitzar el nostre estat físic i emocional. I així preparar-nos per estar en les millors condicions per quan iniciem un nou tractament. Per exemple, podem aprofitar per millorar els nostres hàbits alimentaris, qualitat i quantitat del nostre descans, realitzar exercici físic i meditar de manera regular. Totes aquestes recomanacions ens ajudaran a tolerar millor els efectes de l’ansietat. A més, exerciran un efecte beneficiós sobre les nostres hormones, reduint aquestes relacionades amb l’estrès i l’ansietat. Per tant, podem entendre aquesta parada “forçosa” com una parada per agafar impuls per assolir el nostre objectiu.

● Pacients que estaven en tractament i han hagut de vitrificar òvuls  o embrions.

L’objectiu és cultivar en un mateix un estat de calma, serenitat i optimisme. Ningú podia esperar ni desitjar una situació com aquesta, però un cop ja ha passat el primer impacte i ja hem començat a adaptar-nos a la “nova realitat” podem aprofitar aquest temps per gaudir d’aquelles coses que havíem deixat en segon lloc arran dels TRA. Per exemple, podem recuperar tots aquells elements amortidors o reforçadors que ens feien sentir bé i que puguem adaptar al confinament a casa (com hobbys, cursos o lectures pendents, reprendre alguna activitat física relaxant com el ioga o pilates, tenir més contacte amb amistats i família…).

El missatge és focalitzar les nostres energies en allò que podem gestionar actualment i que ens fa sentir millor. Fins i tot, plantejant-nos el confinament com un moment de creixement personal i emocional, que ens ajuda a adquirir serenitat per afrontar el següent tractament.

● Pacients en “betaespera” o embarassades.

L’objectiu és seguir les recomanacions de les organitzacions sanitàries per evitar els contagis i mantenir la seguretat de tots els ciutadans. Encara ens queden moltes coses per saber sobre el comportament del virus, però en principi les embarassades no presenten una major susceptibilitat per a contraure el coronavirus. Per tant, no hi ha motiu per angoixar-se. Recomanem seguir amb les mesures d’autoprotecció i en la mesura del possible mantenint un estat d’ànim proactiu, pensant en positiu i aprofitant aquest temps per cuidar-se molt.

També volem fer suggeriments psicoemocionals per fomentar conductes que ajudin a mantenir un òptim estat d’ànim i benestar emocional:

● Fomentar la resiliència.

La resiliència és la capacitat dels éssers humans per adaptar-se positivament a situacions adverses. Podem prendre aquest temps de confinament com un temps de passivitat i sentir-nos víctimes passives davant de la situació o viure’l com una oportunitat d’aprenentatge de vida que comporti un creixement personal i ens faci sentir actius davant del que ens succeeix. Aquest procés es basa en la idea que no podem controlar allò que succeeix, però sí que podem escollir intentar controlar com responem davant de les situacions. Com ho podem fer?

Doncs, per exemple, podem posar-nos petites fites diàries o setmanals, podem no transmetre missatges negatius, prioritzar altres temes de conversa més enllà del COVID-19, mantenir rutines o un horari, dedicar temps de qualitat a les rutines familiars, etc.

● Fomentar el pensament positiu.

Focalitzant la nostra atenció en els aspectes positius que segur que també comporta aquesta situació. Com per exemple, pensar en la solidaritat de la gent, en la creativitat, les iniciatives individuals i col·lectives que han sorgit per superar aquesta crisi.

Com ho podem fer? Repetir-nos auto missatges positius, recordant altres crisis superades, mantenint el nostre cos i ment actius, practicant meditacions, visualitzant records feliços o  projectes futurs a desenvolupar, etc.

● Relaxa’t i distreu-te.

Aprèn o profunditza en la tècnica que més t’agradi o et funcioni per relaxar-te: respiracions profundes, ioga, meditació, activitats o moviments que ens facin sentir bé. També pots intentar relaxar-te a través de la pràctica d’exercici físic, sobretot si el teu confinament és preventiu.

Fes servir el sentit de l’humor. L’humor és una emoció que t’ajudarà a reduir l’angoixa i a mantenir la por (una altra emoció) a ratlla.

● Treu-ne profit o la part positiva.

Aprofita aquest moment per parar i reflexionar sobre les teves prioritats i els propers passos que vols donar. Per exemple, valora l’empatia i solidaritat de molta gent coneguda i desconeguda. Recorda que només es tracta d’una situació temporal, passada la qual tots haurem après moltes coses tant dels altres com de nosaltres mateixos.

Marta Garcia. Psicóloga consultora de FIVclínic.


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies