Els investigadors de l’estudi Crochane van comparar la presa de combinacions dels següents antioxidants: N-acetil-cisteïna, melatonina, L-arginina, mioinositol, carnitina, seleni, vitamina E, complex de vitamina B, vitamina C, vitamina D + calci, coenzim Q10 i àcids grassos poliinsaturats omega 3.
La seva recerca va concloure que, si bé el percentatge de dones que van tenir un nadó va ser major en el grup de dones que van prendre antioxidants comparat amb el grup que no els van prendre durant el tractament de fertilitat, la diferència va ser molt baixa (24-36% vs 20%).
A més, l’administració d’antioxidants no va donar lloc a efectes adversos, com avortaments espontanis, embarassos ectòpics, naixements múltiples o efectes gastrointestinals.
Tot i que la qualitat de l’evidència és baixa, la investigació sembla indicar que la presa de suplements antioxidants s’associaria amb un lleuger augment en les taxes d’embaràs després de processos de fecundació, sense observar-se complicacions afegides.
El repte ara és conèixer quina seria la combinació i proporció d’aquests antioxidants que ajudaria a millorar de forma més evident els resultats de fecundació. I, per a això, és necessària més investigació. A més, s’hauria de tenir en compte el patró alimentari de cada dona. De manera que una valoració dietètica exhaustiva ajudaria a determinar quins components estarien presents en la dieta i així poder rebre una intervenció totalment individualitzada.
A FIVclínic comptem amb l’assessorament d’una dietista-nutricionista i de programes dietètics més actualitzats per a realitzar aquesta intervenció.
Alba Andreu. Dietista-nutricionista i consultora de FIVclínic.
Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.
ACEPTAR