Hi ha relació entre l’alimentació i la fertilitat?

Endometriosi: diagnòstic a través de l’ecografia transvaginal
07/2020
Estudi genètic de portadors: què és i per què és important?
08/2020

Hi ha relació entre l’alimentació i la fertilitat?

Som molt conscients que l’alimentació és promotora de salut o causant d’algunes malalties, però sabem si pot influir a l’hora d’intentar tenir un fill/a? Hi ha relació entre alimentació i fertilitat? Repassem els punts clau amb la nutricionista Bàrbara Romano i l’especialista en reproducció assistida Anna Goday.

La fertilitat és una qüestió de pes

L’excés de pes o el baix pes augmenten el risc d’infertilitat i d’aconseguir l’embaràs. Això es tradueix en que un índex de massa corporal (IMC) menor a 18.5 o major a 25 pot influir a l’hora de quedar-se embarassada. Per corregir-ho, és important revisar què s’està menjant i en quines quantitats i acompanyar una alimentació adequada i suficient amb exercici físic, perquè ajuda a compensar l’energia consumida.

Per augmentar la fertilitat, el conjunt importa…

“L’alimentació és un dels factors ambientals amb major impacte tant en el desenvolupament de l’embrió i fetus, com en la capacitat reproductiva. Un patró dietètic saludable com podria ser la dieta mediterrània, ha demostrat que millora els resultats en tècniques de reproducció assistida i la possibilitat d’embaràs”, diu Anna Goday.

Aquest patró alimentari està considerat com una opció molt favorable per assolir i mantenir un bon estat de salut. A nivell de fertilitat, passa el mateix. Una alimentació rica en aliments vegetals, com verdures, fruites, fruits secs, llegums i cereals integrals, amb oli d’oliva com a principal font de greix i que prioritza el consum de peix i marisc per sobre del de carn, és una manera d’assegurar tots els nutrients necessaris i en les quantitats adequades.

Això també inclou l’estil de vida que va amb la dieta mediterrània: cal evitar l’estrès, assegurar un bon descans i compartir la taula amb els éssers estimats afavoreix la salut mental i física. D’altra banda, l’alimentació basada en menjar precuinat, menjar ràpid, brioixeria i refrescos –rica en sal, sucres, greixos saturats i poden contenir greixos trans– afecta negativament la salut general i, per conseqüent, a la fertilitat de qui la consumeix. L’excés de carn vermella i les dietes miracle tampoc són aconsellables ja que són molt limitades i, per tant, pobres en nutrients.

… i els detalls també!

En els últims anys ha guanyat protagonisme l’efecte que podrien tenir algunes desviacions específiques de nutrients. A continuació, comentarem el paper específic d’alguns d’ells a l’hora de buscar l’embaràs.

ÁCID FÒLIC

L’àcid fòlic és crucial en l’embaràs i podria tenir un paper rellevant en la reproducció humana tant natural com assistida. Durant el desenvolupament fetal l’àcid fòlic redueix el risc que el futur fetus pateixi espina bífida, per això es recomana la suplementació d’àcid fòlic amb 400 mcg/dia des del moment en què es desitja planejar un embaràs. D’altra banda, hi ha alguns estudis realitzats en dones subfèrtils que suggereixen un efecte favorable de la suplementació amb àcid fòlic en els resultats de reproducció assistida.

FERRO D’ORIGEN VEGETAL

El ferro d’origen vegetal podria reduir el risc d’infertilitat ovulatoria. S’aconsella combinar els aliments que aporten aquest ferro, com les llenties o les verdures de fulla verda, amb aliments rics en vitamina C, com fruites i verdures crues, en el mateix menjar per augmentar la seva absorció.

SUPLEMENTS DE VITAMINA D

Prendre suplements de vitamina D no ha demostrat grans efectes però és cert que no s’ha valorat en persones amb un dèficit d’aquesta vitamina, per la qual cosa no es pot descartar que també influeixi. En resum, és important tenir un valor de vitamina D en sang adequat –també per a la salut òssia i inmunitaria– però no està específicament recomanat suplementar a totes les dones que vulguin tenir fills, i mai sense indicació d’un professional de la salut, perquè pot ser tòxica! El que sí que està molt descrit científicament és que la vitamina A és abortiva. Per tant, no s’aconsella el seu consum. L’únic aliment que es considera font elevada de vitamina A és el fetge, així que cal evitar-lo.

OMEGA 3

L’Omega 3, un tipus de greix insaturat que trobem principalment en el peix blau, sembla ser beneficiós per a la fertilitat. Però cal tenir en compte que aquest peix, especialment si és de grans dimensions, pot contenir un contaminant molt nociu: el mercuri. Per això, no es recomana menjar-ne més de dues o tres racions setmanals. Sempre és millor buscar peixos petits, com les sardines. Una altra manera d’aconseguir l’Omega 3 necessari és menjant nous, llavors de lli i chía, oli de soja, de llinosa o de canola, que contenen àcid alfa-linolènic (ALA), un greix que el cos pot transformar en Omega 3.

Finalment, m’agradaria comentar que, tot i que sembla que l’alcohol no influeix directament en la fertilitat, sí que pot fer-ho sobre el fetus, per la qual cosa seria important eliminar el seu consum, si més no durant aquest període de la vida.

La fertilitat és cosa de dos

La infertilitat pot afectar els dos sexes i això vol dir que aquesta informació afecta tant a les dones com als homes. L’excés de pes, una mala alimentació i toxines com el tabac i l’alcohol, també influeixen en la producció d’esperma. Per aquest motiu, en cas de tenir problemes de fertilitat, són els dos membres de la parella els que han de revisar la seva salut i estil de vida.

Tot i que encara hi ha aspectes per estudiar, queda clar que alimentació i fertilitat estan relacionats i que la dieta és un factor que pot influir en l’embaràs. Està a les nostres mans millorar-la i així augmentar les probabilitats de quedar-se “embarassats”.

Dra. Bárbara RomanoEspecialista en Nutrició Humana i Dietètica a Barnaclínic. Vols contactar-hi? Pots demanar-hi ara una visita presencial o telemàtica.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies