Si desitges aconseguir un embaràs amb banc de semen tens diversos tractaments al teu abast. Un d’ells és la FIV en cicle natural, que a FIVclínic realitzem cada cop més, principalment en dones que no desitgen hormonació. Si no t’has quedat embarassada després de fer inseminacions amb semen de donant, aquesta és una bona opció. Com ens explica Aina Borràs, especialista en reproducció de FIVclínic, la fecundació en cicle natural és una molt bona alternativa perquè a més d’obtenir bones probabilitats de gestació, té una avantatge respecte les altres tècniques: no requereix medicació.
Quan estaria indicat el tractament de Fecundació in Vitro en cicle natural amb semen de donant?
Si ja has fet altres tractaments, com la inseminació artificial amb semen de donant, tens diverses proves realitzades. Únicament cal tenir present algun requisit per plantejar la FIV en cicle natural com a un tractament per aconseguir l’embaràs:
- Que tinguis menys de 40 anys, ja que la probabilitat d’embaràs és major com més jove siguis i tenim opcions adequades en les dones menors de 40 anys
- Cicles menstruals regulars, ja que és un tractament on fem seguiment del fol·licle que creix a l’ovari. Per tant, és important per poder fer el tractament.
Quines avantatges té la FIV en cicle natural?
La fecundació in vitro en cicle natural és un tractament molt suau que ens permet optimitzar el desenvolupament de l’òvul que creix dins el fol·licle que ha decidit créixer a l’ovari. Afavorim així aconseguir el millor embrió en un tractament realitzat sense medicació i amb probabilitats d’èxit.
FIVclínic és centre de referència en FIV en cicle natural, un tractament que utilitzem des de fa més de 10 anys amb bones taxes d’èxit. És una tècnica a la que opten cada cop més dones que consideren un tractament alternatiu a la Fecundació in Vitro amb semen de donant quan ja han realitzat inseminació artificial (IAD). I, a més, no requereix l’administració d’hormones.
De fet, cada cop més es considera com a una bona opció per diversos motius:
- Absència de tractament hormonal, únicament s’administra hCG quan es programa la punció per afavorir la maduració de l’òvul dins el fol.licle.
- Control sense modificació del creixement del fol·licle i de la preparació de l’endometri, afavorint així un ambient òptim per la implantació de l’embrió.
- Probabilitats òptimes d’embaràs, principalment si es té menys de 40 anys, que poden arribar a taxa de gestació majors que en dones que realitzen el tractament per altres motius, com baixa reserva ovàrica.
Quin és el procediment d’una FIV en cicle natural amb semen de donant?
És un tractament en què únicament realitzem un seguiment del cicle ovàric, controlant el creixement fol·licular en un cicle espontani. Fem un seguiment acurat i personalitzat del fol·licle dominant del cicle, amb controls ecogràfics i analítiques hormonals. Únicament és necessària l’administració final de HCG per programar el moment de la punció fol·licular i obtindré l’òvul.
La punció fol.licular es realitza a quiròfan i normalment es fa sense sedació, ja que es tolera molt bé i ho expliquem detalladament a la dona abans d’entrar a quiròfan. Si obtenim l’òvul, posteriorment es realitza la fecundació amb la mostra de semen de banc, i finalment la transferència embrionària, guiada per ecografia.
Pel que fa al semen del donant, saps com es fa la reserva i per quins passos passa abans del tractament?
Els tractaments amb banc de semen els realitzem en determinades situacions, com en dones sense parella o parella femenina, o bé en parelles on hi ha l’absència d’espermatozoides en l’ejaculat (azoospèrmia) o en aquelles on els homes són portadors de determinades malalties hereditàries que poden ser transmeses a la seva descendència i no descartables amb altres tècniques.
Amb les dades de les característiques físiques de la dona juntament amb el grup sanguini s’inicia la búsqueda del donant de semen, que procurarem que tingui la major similitut física i inmunològica.
Els principis que regulen la donació de gàmetes (en aquest cas, de semen) estan continguts a la llei (LTRA) i al Reial Decret Llei de qualitat i seguretat de les donacions de cèl·lules i teixits (RDLCYT). Són els de formalitat, confidencialitat (la donació ha de ser anònima) i gratuïtat.
El donant pot ser tot home entre 18 i 34 anys amb bona salut psicofísica i que desitgi ajudar a altres persones. Es realitza un estudi complet per valorar que l’estat de salut física i psicològica sigui la idònia i que no pateixi malalties genètiques, hereditàries o infeccioses transmissibles. Prèviament es fan moltes accions, des d’una història clínica detallada tant a nivell personal com familiar, analítiques sanguínies, incloent serologies; un test i una entrevista personal per valoració psicològica i estudi genètic.
Si desitges més informació, pots demanar una primera cita amb nosaltres ara mateix a través del formulari o al telèfon (+34) 93 227 57 44.
Aina Borràs. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.