[Actualitzat el 14/04/2020. Nova versió: Covid19: com afecten els tractaments de reproducció? del 16/11/2020]
De mica en mica anem coneixent més coses del SARS-CoV-2, una nova soca de coronavirus mai detectada prèviament en humans que és la causant de la malaltia Covid-19. L’11 de març, l’OMS va anunciar que estem davant d’una pandèmia i el 13 es va decretar l‘estat d’alarma a l’Estat Espanyol. Tots aquests esdeveniments han fet que s’hagin pres una sèrie de mesures per adaptar-nos a les noves recomanacions sanitàries. Segurament molts de vosaltres us heu vist afectats per aquests canvis i teniu dubtes al respecte que intentarem resoldre. Són compatibles coronavirus i reproducció?
No puc iniciar el tractament de reproducció que tenia programat, per què?
Seguint les recomanacions de la Sociedad Española de Fertilidad (SEF) i d’acord amb les diferents societats científiques internacionals de fertilitat, com l’American Society for Reproductive Medicine (ASRM) i The European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE), s’han posposat tots els tractaments.
El control de tot el tractament de reproducció requereix diverses visites i incrementa el risc de contagi entre les persones. Per seguretat vostra, dels professionals i de tota la societat en general, és responsabilitat de tots reduir al màxim els contagis.
Un altre motiu per no iniciar el tractament és que en aquests moments es recomana evitar la gestació, no per l’efecte de la malaltia sobre el fetus, sinó pel fet que durant l’embaràs hi ha certs medicaments per combatre la Covid-19 que les gestants no poden prendre.
Endarrerir el tractament disminueix les probabilitats d’èxit?
No hi ha evidència que endarrerir el tractament 2 mesos afecti les probabilitats d’embaràs, ni tan sols en pacient amb edat avançada (40 anys) o baixa reserva ovàrica, segons l’ASRM.
No hem pogut fer la transferència embrionària. Com pot afectar a les nostres possibilitats de gestació?
Centenars d’articles científics publicats avalen la capacitat dels embrions vitrificats en quant a supervivència i igualen el seu potencial d’implantació respecte el embrions transferits en fresc, segons l’Associación para el estudio de la Biología de la Reproducción (ASEBIR).
Per altra banda, els vostres embrions es troben criopreservats en nitrogen líquid ens les millors condicions i seguint els protocols de seguretat adients.
Què puc fer ara?
Intenta veure aquest moment com una oportunitat i no un entrebanc. Pots aprofitar aquest període per centrar-te en millorar la teva salut, millorant hàbits alimentaris, fent exercici i deixant de banda els hàbits perjudicials, com tabac i alcohol. Prepara el cos amb suplements d’àcid fòlic, augmenta els nivells de vitamina D a través de la dieta i l’exposició solar –sempre que sigui possible–, consumeix peix blau i fruits secs per tenir un bons nivells d’Omega 3…
Qualsevol moment és bo per fer un canvi d’hàbits i incrementar les possibilitats d’èxit del tractament.
Estic embarassada. Què puc fer?
A FIVClínic seguim al teu costat en aquests moments i és per això que hem creat un article dedicat als dubtes que poden sorgir amb la COVID-19 i la gestació amb la informació més recent i contrastada que hi ha disponible fins a dia d’avui.
He passat la COVID-19. Pot afectar a la meva fertilitat? M’he d’esperar per iniciar el tractament?
S’està realitzant recerca sobre aquest tema. Per ara no hi ha estudis que indiquin que el virus pugui tenir un efecte en la fertilitat futura. De cara a iniciar un tractament, per ara les recomanacions són evitar la gestació fins a la remissió completa del símptomes.
Tota aquesta incertesa m’angoixa. Què puc fer?
Els tractament de reproducció assistida solen ser, en major o menor grau, estressants. La situació d’incertesa per la pandèmia de la COVID-19 pot fer augmentar aquest estrès. Per reduir-lo, et recomanem llegir aquest article que hem preparat sobre COVID-19 i fertilitat en l’àmbit de la psicologia.
Quan podrem iniciar el tractament?
Tan aviat com les autoritats sanitàries i els comitès científics ens autoritzin a reiniciar l’activitat habitual ens posarem en contacte amb vosaltres per tornar a iniciar el procés. Tot i així, si tens dubtes, contacta’ns! Nosaltres seguim treballant via telemàtica, per garantir la millor atenció cap als/les nostres pacients.
Roser Solernou. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.
Més informació: