La dieta mediterrània o el mindfulness durant l’embaràs redueixen el baix pes en néixer

Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?
12/2021
El paper de l’ecografia en el diagnòstic de les tumoracions ovàriques
04/2022

La dieta mediterrània o el mindfulness durant l’embaràs redueixen el baix pes en néixer

Per primer cop es demostra que un estil de vida saludable durant l’embaràs, mitjançant el seguiment de la dieta mediterrània o la reducció de l’estrès amb la pràctica del mindfulness, té un impacte favorable en la salut del futur bebè. Concretament, disminueix en 1/3 la prevalença del baix pes en néixer, fet que s’associa a alteracions metabòliques i cardiovasculars en la infància i l’edat adulta.

IMPACT BCN: què és?

IMPACT BCN és un assaig clínic (Improving Mother for a better PrenAtal Care Trial), coordinat per l’equip d’Eduard Gratacós, director de BCNatal, centre d’obstetrícia i ginecologia d’alt nivell format per Hospital Clínic i Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Un assaig en què van participar més de 1.200 embarassades amb alt risc de tenir un nounat amb baix pes. Les participants es van dividir en 3 grups:

  1. Intervenció amb dieta Mediterrània. Les embarassades acudien a visites mensuals individuals amb una nutricionista per canviar el patró de la dieta i adaptar-lo a la dieta mediterrània. Com? Incorporant més fruita i verdura, carn blanca, peix blau, làctics, llegums, cereals integrals, etc. A més, se’ls va potenciar el consum d’omega-3: oli d’oliva verge extra i nous.
  2. Intervenció amb programa de reducció d’estrès basat en el Mindfulness. S’adapta a les embarassades el programa MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) de reducció de l’estrès basat en tècniques de Mindfulness, desenvolupat per la Universitat de Massachusetts. Grups de 20-25 embarassades acudien setmanalment durant vuit setmanes a aquest curs, i feien una jornada sencera de retir. Durant les classes, feien meditació, ioga, aprenien noves eines per gestionar emocions, sentiments, etc. intentant focalitzar-se en el present, ajudant la nostra ment a no anar al passat ni al futur, a desconnectar del pilot automàtic que moltes vegades posem en marxa.
  3. Grup control amb intervenció habitual. Se’ls feia un seguiment comú de l’embaràs.

Quins són els efectes de l’estil de vida en l’embaràs?

Els resultats van ser clars: les gestants del grup control van tenir un 21,9% de nadons amb baix pes. Un percentatge que es va reduir de manera significativa en els grups de dieta mediterrània (14%) i mindfulness (15,6%).

Així és com l’estudi demostra, per primera vegada al món, que quan s’utilitza de forma estructurada i guiada una intervenció basada en la dieta mediterrània o es fa mindfulness durant l’embaràs, es redueix el percentatge de baix pes fetal i també algunes complicacions de la gestació, com la preeclàmpsia o la mort perinatal.

L’article ha sigut publicat la revista JAMA, una de les publicacions mèdiques més prestigioses del món: Effects of Mediterranean Diet or Mindfulness-Based Stress Reduction on Prevention of Small-for-Gestational Age Birth Weights in Newborns Born to At-Risk Pregnant Individuals. The IMPACT BCN Randomized Clinical Trial. Francesca Crovetto, Fàtima Crispi, Rosa Casas, Andrés Martín-Asuero, Roger Borràs, Eduard Vieta, Ramon Estruch, Eduard Gratacós; for the IMPACT BCN trial investigators. JAMA. 2021;326(21):1-11. 

Amb aquest treball es demostra la importància de l’assessorament pregestacional amb especialistes en nutrició i salut mental per tal de potenciar una evolució favorable de la gestació i millorar la salut dels nounats. A FIVclínic comptem amb dietista-nutricionista i psicòloga per orientar durant tot el procés previ i durant la gestació.

Alba Andreu. Dietista-nutricionista de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies