El paper de la psicologia en la reproducció assistida

eco3d endometria
L’ecografia 3D
21/03/2019

El paper de la psicologia en la reproducció assistida

psicologia en la reproduccio assistida

Entrevista a Marta García Moliner.
Psicòloga general sanitària especialista en reproducció assistida. Psicòloga consultora d’FIVclínic

Quan sorgeix el teu interès en la medicina reproductiva?

Després d’anys d’experiència com a infermera assistencial i investigadora en el camp de l’Obstetrícia i Neonatologia a l’Hospital Clínic de Barcelona vaig arribar al món de la Ginecologia. Durant aquest període previ quan veia a les famílies, sempre em vaig preguntar per com havia estat la seva vivència en etapes més inicials, intuint l’important que van ser aquests principis i la seva implicació futura. Afortunadament, he pogut dirigir els meus esforços cap a aquest camp i avui dia des de la psicologia reproductiva, m’apropo als nostres pacients per proporcionar-los estratègies i recursos que els donin l’oportunitat de tenir eines útils per afrontar aquesta etapa d’una manera més adaptativa.

Què aporta la psicologia en el camp de la reproducció?

Hi ha un conjunt ampli d’estudis que aporten evidència sobre el notable impacte psicològic dels tractaments d’infertilitat en les parelles, i sobre l’efecte positiu de les intervencions psicològiques específiques per gestionar l’ansietat, depressió i estrès durant els TRA (tractaments de reproducció assistida) .

Per tant, l’impacte emocional de la infertilitat en el cicle vital de les persones és un fet conegut i que a més afecta múltiples esferes: privada, de la pròpia parella, familiar, social i cultural. Així doncs, no podem reduir la infertilitat només a aspectes mèdics o biològics i no tenir cura les seves implicacions emocionals. Desde l’àmbit de la psicologia reproductiva busquem oferir un assessorament individualitzat i integral, contemplant l’esfera biològica, psicològica i social, dels nostres pacients.

Quins són els moments clau?

Difícilment puc escollir un moment clau dins d’un tractament a causa de la idiosincràsia de cadascuna de les persones que passa per la nostra consulta. En un inici, pot ser útil per afrontar les pors inicials i com poden afectar els TRA a la vida diària. Durant el tractament, és bàsic l’acompanyament, sobretot si la gestació triga a aconseguir-se, o si s’aconsegueix, però no arriba a terme o hi ha alguna complicació. Existeixen tractaments com l’ovodonació que requereixen d’una menció especial, per la transcendència que pren aquesta decisió en la parella. Fins finalment un cop completat el procés, l’acompanyament emocional va a complementar i a servir de gran ajuda per la consecució de la gestació en les millors condicions emocionals.

Marta García Moliner

Psicòloga general sanitària especialista en reproducció assistida. Psicòloga consultora d’FIVclínic


Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies