Tècniques de la imatge: Ecografia

Dins del camp de les tècniques de la imatge, una prova molt útil en l'estudi de la fertilitat en la dona és l´ecografia 3D.

L’exploració ecogràfica inclou l’estudi de l’úter, per descartar la presència de miomes o malalties del múscul uterí com l’adenomiosi, que poden tenir un paper en la reproducció. També s’avalua la morfologia de la cavitat endometrial amb la tecnologia 3D, que permet evitar una histeroscòpia diagnòstica en cas de normalitat. El pla que s’aconsegueix amb la sonda tridimensional permet identificar o descartar malformacions uterines, com els septes, i veure la possible afectació dels miomes sobre la cavitat endometrial.


Imatge de pla coronal de l'úter obtinguda mitjançant l'estudi tridimensional, en què s'evidencia una malformació uterina (úter bicorne).

Imatge de pla coronal de l'úter obtinguda mitjançant l'estudi tridimensional, en què s'evidencia un pòlip endometrial (A) i un mioma amb component submucós (B), que deforma la cavitat endometrial.

Imatge d'un quist a l'ovari esquerre compatible amb endometrioma.

A més de l’úter s’estudien els dos ovaris, indicant el recompte de fol·licles antrals, que és un marcador de reserva ovàrica ecogràfic que complementa els determinats en sang i ajuda a predir la resposta que tindrà l'ovari durant el tractament d´estimulació.

Finalment, es fa un despistatge de malalties pelvianes com l’endometriosi, que és la presència del teixit endometrial fora de l’úter i que està associada a esterilitat. En alguns casos afecta només als ovaris en forma de quists (endometriomes), però sovint es presenta en forma de teixit sòlid darrera l’úter, vagina, bufeta de l’orina o la paret del recte. En dones amb sospita de patir aquesta malaltia, pels símptomes (dolor menstrual o dolor amb les relacions entre d'altres), pel tacte vaginal, per la presència d’endometriomes o pels antecedents de cirurgies prèvies per aquests quists, l’ecografia es realitza amb una preparació intestinal senzilla (dieta sense fibra i laxants), per tal de poder visualitzar les parets del recte amb claredat i descartar o identificar nòduls d’endometriosi amb afectació intestinal, sempre introduint la sonda ecogràfica per via vaginal. En dones amb endometriosi es completa l’exploració amb una valoració dels ronyons per descartar afectació dels urèters per endometriosi.


Imatge del recte obtinguda amb una sonda ecogràfica endocavitària col·locada per via transvaginal. A: recte normal. B: nòdul suggestiu d'endometriosi profunda sobre la paret rectal. Les dues pacients havien realitzat una preparació intestinal prèvia a l'ecografia.
Contacte Tècniques diagnòstiques

    He llegit i accepto la política de privadesa