L’ecografia és una prova diagnòstica clau durant l’embaràs, que permet valorar les estructures i anatomia del fetus, així com l’estat de la dona. Però també és molt important en medicina reproductiva, especialment si parlem d’ecografia tridimensional, ja que permet realitzar un estudi bàsic dels òrgans reproductius de la dona. Parlem amb la Dra. Cristina Ros, ginecòloga especialista en tècniques de la imatge en reproducció assistida i metge consultora de FIVclínic, sobre els avenços en ecografia 3D.
La Dra Cristina Ros va ser, durant el seu període de formació, metge resident d’Obstetrícia i Ginecologia a l’Hospital Clínic de Barcelona. Allà va viure l’aplicació dels avenços tecnològics de la imatge ecogràfica en l’estudi de la morfologia fetal de l’embarassada. Més tard, interessada per l’ecografia ginecològica, va aprendre com aplicar la ecografia tridimensional i l’augment de resolució de les imatges en l’àmbit de la Ginecologia i la Reproducció. Després de diverses estades formatives a Itàlia, Polònia i Brasil, amb ecografistes experts, va traslladar aquesta nova visió a la seva pràctica diària al Clínic.
Què aporta l’ecografia 3D a el camp de la reproducció?
El primer avanç que va permetre l’ús de l’ecografia 3D és substituir la histeroscòpia diagnòstica com a estudi bàsic de cavitat uterina per l’ecografia transvaginal en 3 dimensions (3D). “El desenvolupament de l’ecografia transvaginal tridimensional ens aporta la valoració, no només de dos plans, sinó també d’un tercer pla dels genitals interns: el pla coronal. És el pla que ens permet identificar i classificar malformacions uterines –com septes uterins, úters bicornes o úters unicorn– que passarien desapercebudes en l’estudi bidimensional i tenen repercussions reproductives rellevants “, assenyala la Dra Ros.
A més, l’ecografia 3D també permet valorar amb més precisió la possible impremta d’un mioma sobre la cavitat endometrial, així com la seva grandària o volum. I, en el cas d’adherències, cicatrius o raspats, l’ecografia tridimensional ofereix una visualització de la mida exacta de la cavitat uterina, permetent una millor avaluació de qualsevol àrea de possible distorsió.
“Avui en dia indiquem la realització d’una histeroscòpia només en el cas d’identificar o sospitar patologies endocavitàries al realitzar l’ecografia 3D, una tècnica molt més confortable per a la pacient”, afegeix Ros.
La tecnologia 3D també és aplicable davant de tumoracions ovàriques o de patologia tubàrica, ja que ofereix la visualització d’un tercer pla i la possibilitat de l’anàlisi off-line del volum obtingut.
S’ha de realitzar una ecografia 3D abans d’un tractament de reproducció?
“Sí, l’ecografia tridimensional és una prova útil per a la valoració de la cavitat uterina prèvia a realitzar un tractament de reproducció assistida, així com en l’examen més detallat de patologia dels ovaris o trompes de Fal·lopi”, explica.
“La meva activitat aplicada al món de la reproducció és gratificant i motivadora, ja que ajuda a un millor abordatge de la dona que desitja un embaràs”, explica Ros.
Dra. Cristina Ros. Ginecòloga especialista en tècniques de la imatge en reproducció assistida i metge consultora de FIVclínic.