Avui en dia, fem servir dos marcadors de reserva ovàrica:
La reserva ovàrica és important de cara als tractaments reproductius, sobretot quan hem d’estimular els ovaris per una fecundació in vitro. Ens permet catalogar a la pacient com a baixa reserva ovàrica, reserva normal o alta reserva ovàrica i això ens ajuda a decidir la pauta de tractament que utilitzarem per a obtenir més o menys oòcits.
El principal factor que fa disminuir la reserva ovàrica és l’edat, és a dir, a mesura que ens fem grans va disminuint el nombre d’oòcits que tenim als ovaris. Existeixen altres factors que poden accelerar aquesta pèrdua com és la quimioteràpia, cirurgia ovàrica o la radioteràpia pelviana.
Per altra banda, també existeixen alteracions genètiques que condueixen a una baixa reserva ovàrica com l’X fràgil, entre altres. S’ha de valorar també si existeixen antecedents familiars de menopausa precoç.
L’AMH i l’AFC són únicament uns marcadors que ens poden indicar que l’estimulació ovàrica pot ser més o menys complicada i que obtindrem més o menys oòcits, però la fertilitat d’una parella depèn de molts altres factors com ara la qualitat del semen de la parella, l’edat de la pacient, el temps de cerca gestacional, estat de les trompes.
Les opcions són múltiples en funció dels diferents factors que hem comentat abans i poden ser:
Per això és important valorar cada cas amb l’especialista per poder oferir el millor tractament per a cada pacient/parella.
Roser Solernou. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.
Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.
ACEPTAR