Què és la baixa reserva ovàrica i quines opcions terapèutiques tens?

Les últimes novetats en embriologia, a ASEBIR 2021
11/2021
Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?
12/2021
Les últimes novetats en embriologia, a ASEBIR 2021
11/2021
Cesària anterior: pot ser motiu d’infertilitat?
12/2021

Què és la baixa reserva ovàrica i quines opcions terapèutiques tens?

En reproducció assistida s’utilitza el concepte de reserva ovàrica per valorar la quantitat d’òvuls que li queden a una dona. Al contrari del què passa amb els espermatozous en l’home, el nombre d’oòcits que tenim les dones és finit. Les dones naixem amb un nombre determinat d’oòcits i a mesura que passen els anys n’anem perdent. Com es valora la baixa reserva ovàrica? Ens ho explica Roser Solernou, especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Com es valora la reserva ovàrica?

Avui en dia, fem servir dos marcadors de reserva ovàrica:

  • L’hormona antimülleriana (AMH per les seves sigles en anglès), produïda per les cèl·lules de la granulosa de l’ovari. Ens indiquen que com més AMH, més reserva ovàrica. Es considera normal quan els seus valors estan per sobre d’1,2 ng/ml.
  • Recompte de fol·licles antrals (AFC per les seves sigles en anglès), que es realitza mitjançant una ecografia transvaginal i correspon al nombre de fol·licles que la dona té en aquell cicle. Es considera normal un recompte superior a 7 entre els dos ovaris.

   

Per què és important la reserva ovàrica?

La reserva ovàrica és important de cara als tractaments reproductius, sobretot quan hem d’estimular els ovaris per una fecundació in vitro. Ens permet catalogar a la pacient com a baixa reserva ovàrica, reserva normal o alta reserva ovàrica i això ens ajuda a decidir la pauta de tractament que utilitzarem per a obtenir més o menys oòcits.

Per què baixa la reserva ovàrica?

El principal factor que fa disminuir la reserva ovàrica és l’edat, és a dir, a mesura que ens fem grans va disminuint el nombre d’oòcits que tenim als ovaris. Existeixen altres factors que poden accelerar aquesta pèrdua com és la quimioteràpia, cirurgia ovàrica o la radioteràpia pelviana.

Per altra banda, també existeixen alteracions genètiques que condueixen a una baixa reserva ovàrica com l’X fràgil, entre altres. S’ha de valorar també si existeixen antecedents familiars de menopausa precoç.

Tinc l’AMH i el AFC baixos. Ara què?

L’AMH i l’AFC són únicament uns marcadors que ens poden indicar que l’estimulació ovàrica pot ser més o menys complicada i que obtindrem més o menys oòcits, però la fertilitat d’una parella depèn de molts altres factors com ara la qualitat del semen de la parella, l’edat de la pacient, el temps de cerca gestacional, estat de les trompes.

Quines opcions terapèutiques tenen les pacients amb baixa reserva ovàrica?

Les opcions són múltiples en funció dels diferents factors que hem comentat abans i poden ser:

Per això és important valorar cada cas amb l’especialista per poder oferir el millor tractament per a cada pacient/parella.

Roser Solernou. Ginecòloga especialista en reproducció assistida de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies