Tumoracions ovàriques: què són i quan són patològiques?

El paper de l’ecografia en el diagnòstic de les tumoracions ovàriques
04/2022
Compartim la nostra experiència al II Campus de Preservació de la Fertilitat de la SEF
05/2022
El paper de l’ecografia en el diagnòstic de les tumoracions ovàriques
04/2022
Compartim la nostra experiència al II Campus de Preservació de la Fertilitat de la SEF
05/2022

Tumoracions ovàriques: què són i quan són patològiques?

Una massa annexial és qualsevol tumoració que depengui de l’ovari, o bé de les estructures que hi ha al costat, com les trompes de Fal·lopi. La Dra. Cristina Ros, especialista de FIVclinic i experta en ecografia ginecològica, ens ho explica detalladament. És clau que entenguem que un tumor no sempre és maligne.

Què són les masses annexials?

Una massa annexial és qualsevol tumoració que depengui de l’ovari, o bé de les estructures que estan al seu costat, com les trompes de Fal·lopi.

Quina diferència hi ha entre un quist i un tumor?

Totes les masses ovàriques s’anomenen tumors. Si el contingut és líquid, s’anomena “quist”. Si les cèl·lules que formen la massa són benignes, és un tumor benigne. En canvi, si són malignes, formen un tumor maligne o un càncer d’ovari.

   

Totes les tumoracions ovàriques són patològiques?

L’ovari es modifica durant les diferents fases del cicle menstrual. Quan comença un cicle nou, una sèrie de fol·licles són seleccionats per “competir” per l’ovulació. Un es desmarca de la resta i creix fins a uns 2 cm (folicle dominant), aproximadament, quan ovula i “peta”. Queda una imatge quística de parets sense tensió (cos luti) que, si no hi ha fecundació de l’òvul, es va col·lapsant fins que desapareix just en iniciar el cicle següent, amb la menstruació. Per tant, el fol·licle dominant és de fins a 20 mm, i el cos luti són quists ovàrics fisiològics.

A l’esquerra, imatge de folícle dominant. A la dreta, el cos luti.

Normalment, les dones que prenen anticonceptius hormonals no ovulen, per la qual cosa no s’observen aquests canvis. Altres vegades, formen fol·licles dominants que no reben l’ordre d’ovular, i es formen quists de 3-4 cm, que s’anomenen funcionals perquè desapareixeran amb alta probabilitat als cicles posteriors. Les dones perimenopàusiques també solen formar aquests quists per defectes a l’ordre d’ovulació.

De vegades, el fol·licle que ovula sagna, i el cos luti és més gran i amb coàguls de sang al seu interior. Es diu cos luti hemorràgic, i es resoldrà espontàniament en els mesos posteriors.

Quines són les tumoracions benignes?

Les tumoracions benignes més freqüents són: quist simple (tumor d’aigua) o cistoadenoma serós; quist de moc (o cistoadenoma mucinós); quist dermoide o teratoma, format per cèl·lules embriològiques que creen pèls, greix, ungles…; fibroma ovàric, que és una tumoració sòlida similar a un mioma; i endometrioma ovàric, format per un implant d’endometriosi a l’ovari.

D’esquerra a dreta, endometrioma, quist simple i teratoma.

I les malignes?

Hi ha tumoracions d’ovari malignes (càncer d’ovari) de diversos tipus, molt infreqüents en dones en edat fèrtil.

Dra. Cristina Ros. Ginecòloga especialista en tècniques de la imatge en reproducció assistida i metge consultora de FIVclínic.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant la personalització de l'accés a la nostra pàgina i l'anàlisi dels vostres hàbits de navegació. Si continueu navegant, hom considera que n'accepta el seu ús.

ACEPTAR
Aviso de cookies